Talentfabrikken Fana Skoleteater feirer sitt 30-årsjubileum i moderne tid med å pusse støvet av Espen Wolds 1980-tallssuksess «Glease». Rockemusikalen «Grease» er lagt til bygden, guttegjengen i skinnjakke og nikkers mekker på traktor og treffer jenter på kaffistova.

Og alle snakker og synger et så skakkjørt nynorsk at det er store sjanser for at Ivar Aasen ville rotert i graven, hadde han hørt radbrekkingen.

Rocker nynorsken

Men for alle som har slitt med sidemål er det moro å høre skuespillerne slenge ut fyord som «sjår dykk seinare», «få ein rauk» og «løyping». Det har en smak av ungdomsopprør, i tillegg til rocken, og det gjøres med glimt i øyet. Det er jo de kule gjengene som snakker nynorsk. Olav Braathens brede strilemål som råneren Knokkel er i så måte en höjdare. Der og da blir det tøft og kult med traktor, mens Braathen rocker nynorsken. Andre ganger gjør tullenynorsken dialogen litt stiv.

Musikal

«Glease» av Espen Wold

Med: Emma Lunde, Sander Traae Ådlandsvik, Pernille Orre Vik, Olav Braathen m.fl.

Regi: Jacob Mæhle, Erik Skutle, Christer Kjørsvik, Vibecke Linn Knudsen og Anne Sofie Tveit

Fana Skoleteater

Sangtalenter

Sandy og Danny fra «Grease» er blitt til Solveig og Sammy i «Glease», og fortsatt handler det om umulig kjærlighet mellom det streite skolelyset og den tøffe gjenglederen. Emma Lunde viser seg som en sterk sanger som søte Solveig.

Motspilleren Sander Traae Ådlandsvik har en gjennomført slentrende stil som Sammy, og lykkes med sin solo.

Nok en jente imponerer med sin sang som den sårbare femme fatalen Ritmo, skoleteaterdebutanten Pernille Orre Vik har stålkontroll.

Joachim Faannessen sjarmerer publikum med sine overivrige nerdefakter som Asbjørn. Mens Ida Tysnes Gunnari boltrer seg i den morsomme dobbeltrollen overlærer fru Gru og frekke Sja-Sja.

Fana Skoleteater gir slike talenter en scene. Og «Du er den eg vil ha» med Solveig og Sammys forvandling blir en herlig finale, ikke minst på grunn av det gode skoleorkesteret.

Ingen silkeramper

Ingen silkeramper eller snobber var å se på scenen. Fana Skoleteater rånet og rocket vekk negative vibrasjoner, og skapte feelgood-stemning.

Det ville være tragisk om dette var siste akt for skoleteatret og talentklekkeriet som har fostret Tusberg, Jordal, Ylvis og flere Raske Menn.

Bergensungdommen trenger muligheter til å finne sin plass på scenen, og teatrene har også etterlyst bergenske skuespillere. Håpet er at den idealistiske skoleteaterånden lever videre uansett om Fana Gymnas består eller legges ned. Nordahl Grieg videregående skole har muligheten til å overta en stolt tradisjon.