Gå til sidens hovedinnhold

Anna Dorthea (17) satte ny verdensrekord

Artikkelen er over 6 år gammel

Anna Dorthea Espevik (17) fra Odin SK satte ny verdensrekord da hun knuste alle i ungdoms-VM i Sverige.

Tysnes-jenten fikk opp 142,5 kilo i sitt andre løft. Det er ny verdensrekord for ungdom i -72 kilosklassen som Espevik konkurrerer i.

I tredje og siste forsøk la hun ytterligere 5,5 kilo på stangen, men 148 kilo ble for tungt.

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg at jeg fikk ny verdensrekord, sier Anna Dorthea Espevik til BA etter medaljeutdelingen i Sverige. 

Rekordløftet var ikke ny pers

Espeviks nye verdensrekord er ikke overraskende for de som er en del av styrkeløftmiljøet. Det er nemlig Odin-løfteren som hadde den gamle med 140 kilo.

Hennes personlige stevnepers før dagens VM var på 145 kilo, men den ble satt under NM tidligere i år og er ikke gyldig som verdensrekord.

– Jeg hadde håp om en ny pers. Jeg har løftet mer før og tatt mye mer på trening, så jeg hadde større forhåpninger enn det jeg fikk opp i dag, innrømmer Espevik.

– Har du satt deg et langsiktig mål om hvor mye du skal løfte?

– Nei, egentlig ikke. Men det hadde vært kjekt å fått opp 150 kilo siden jeg har klart det på trening, svarer 17-åringen.    

– Kan nærme seg 200 kilo

Alexander Kirketeig er Espeviks klubbtrener i Odin SK.

– Prestasjonen hennes er langt større enn at hun ble verdensmester for ungdom. Hun gjør det med en kilobelastning som er av aller ypperste kvalitet også på seniornivå. Det er en enorm prestasjon, sier Kirketeig til BA.

Tysnes-jenten har satt alle verdensrekordene fra 122,5 kilo og oppover. Ifølge Kirketeig er det ingenting som tyder på at fremgangen skal stoppe. 

– Hun har ikke noen begrensninger, tror jeg. Det finnes bare en løfter i Norge som har gjort over 200 kilo, men hun er vesentlig tyngre. At Anna en dag skal komme opp i mot de vektene ser jeg ikke bort i fra. Hun er bare 17 år og har bare løftet strukturert i tre år, påpeker treneren. 

Fire løftere deltok i Espeviks klasse. VM i benkpress ble arrangert i Sundsvall i Sverige.