Gå til sidens hovedinnhold

Ap i Bergen vil fjerne abortnemnd

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi reagerer, i likhet med mange andre, på regjeringens politikk, sier Geir Steinar Dale.

Bergen Ap vedtok enstemmig på sitt årsmøte i går å arbeide for å fjerne abortnemndene og gi kvinnen rett til selvbestemt abort inntil uke 18.

– Kvinners selvbestemmelsesrett er veldig viktig for oss. Vi ønsker å bringe denne saken fremover, i motsetning til dagen regjering, som går et skritt tilbake for å komme i posisjon, sier Geir Steinar Dale, som ble valgt til ny leder av Bergen Ap.

I dag er det en nemnd som avgjør om en begjæring om abort kan innvilges når graviditeten har vart over 12 uker.

Regjeringen vil fjerne åpningen for abort av flerlinger før tolvte uke, noe som betyr at kvinner må møte i abortnemnd om de ønsker tvillingabort.

Les også

Søviknes på topp – Stormoen beseiret Thomsen

 

– Ett skritt av gangen

Ap lokalt mener at 18 uker er passelig, og vil ikke kjempe for en ytterligere utvidelse av selvbestemmelsesperioden.

– Vi tar ikke ett skritt av gangen i denne saken, sier Dale.

Årsmøtet gikk også inn for gratis tannhelse opp til 25 år, egenandelstak på tannhelse innen 2030, samt å ikke konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Norge har forpliktet seg til reduksjon av klimagassutslipp. Skal jordkloden bestå, må alle gjøre en innsats, sier Dale.

– Men det viktigste i saken er at det er et yndet gyteområde. Vi vil ikke risikere norske fiskeriressurser, legger han til.

Les også

Vil sitte i bystyret sammen med konen

 

Berømmer AUF

I vedtaket påpekes det at verdens største kaldtvannskorallrev er i Lofoten, og at området er viktig for sjøfugl og hvaler.

– Oljeindustrien har dannet grunnlag for veksten i velferden vår. Dette er ikke et nei til oljeindustrien. Den skal bestå i mange år fremover. Dette handler om å verne om fiskerinæringen, sier Dale.

Spørsmålet skapte vesentlig mer debatt enn abortsaken.

– Jeg vil gjerne berømme AUF, som i lang tid har holdt saken politisk varm. Samtidig er det viktig å understreke at en stor del av Ap nå har felles standpunkt med dem om dette, sier Dale.

Han ser frem til å ta fatt på arbeidet som leder.

– Vi har en stor og god partiorganisasjon. Min jobb blir nå å samle kreftene til godt arbeid.

Les også

Roger og Marte skal slåss til siste slutt