Arbeiderpartiet går tilbake 1,6 prosentpoeng fra 27,8 prosent som var resultatet ved forrige skolevalg før stortingsvalget i 2017. Høyre fikk en oppslutning på 15,1 prosent den gang.
- Se resultatene nederst!
– De unge vil ikke ha kommersialisering i eldreomsorgen, skattekutt og økte forskjeller, sier leder Ina Libak i AUF til NTB.
MDG går kraftig fram med 4 prosentpoeng fra forrige skolevalg, da de fikk en oppslutning på 6,8 prosent.
Venstre har også en klar framgang ved årets skolevalg og går opp fra 7,4 til 10,2 prosent. Det er høyere enn partiet noen gang har oppnådd.
– Det er mange som har blitt overrasket over at skolevalget skulle bli en kamp for ytringsfrihet og retten til å fremme sine politiske standpunkter i åpen debatt, men Unge Venstre har stått i stormen med rak rygg, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.
– Positivt resultat
De øvrige partiene får denne oppslutningen: Rødt 4,9 (-0,8), SV 9,9 (-0,1), Sp 8,0 (+1,3), KrF 2,3, (-0,8), Frp 8,2 (-2,2) og andre partier og grupper 6,2.
– Jeg tror nok at Arbeiderpartiet kommer til å se dette som et positivt resultat. De har jo hatt en del målinger hvor de har ligget lavt, særlig i byer som Oslo, sier professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning på Universitetet i Oslo.
Aardal påpeker samtidig at Høyres resultat er lavt.
– Du må tilbake 2005 for å få et svakere resultat ved skolevalget, sier valgforskeren.
MDG har på sin side en sterk vekst sammenlignet med skolevalget i 2017. Også Venstre og Senterpartiet går fram sammenlignet med forrige skolevalg, påpeker han.
Samme trend i Vestland
I nye Vestland fylke er også Arbeiderpartiet (26,1) på topp. Her synker de med 4,8 prosentpoeng fra lokalvalget i 2015.
Likevel er det i Vestland et stort gap ned til Høyre (12,4), SV (10,1), MDG (9,6) og Sp (9,6).
Lokalvalgets store snakkis, Folkeaksjonen nei til mer bompenger, får støtte av 1,4 prosent av elevene nasjonalt, og 3,4 prosent i Vestland.
Saken oppdateres