Utrykningsleder Leif Reithaug i Øygarden brann og redning, står i den bratte skråningen der noen har gjort opp bål i løpet av kvelden eller natten. Noen trebiter fra en palle vitner om at noen har lagt ned en innsats i å lage bål. Området rundt viser at det har brent utover selve bålet, og det ryker ennå fra et par plasser i bakken.

–Jeg tror ikke noen har prøvd å lage brann, noen har sikkert kost seg og sikkert og slukket og gått, men det er altfor tørt til at man kan fyre opp bål i naturen nå, sier Reithaug.

Skråningen ligger vanskelig til, og redningsbilen de har kjørt ut med, har ikke lang nok slange til å nå frem. Dermed må vann bæres i bøtter av brannkonstablene. Bak skogen ligger både bebyggelse og skole.

Joggere prøvde å slukke

– Vi fikk melding fra et par joggere som var i området og som selv gjorde en innsats med å helle vann over stedet. Med denne trekken kunne det blusset enda mer opp, og med gnister som flyr omkring kunne dette lett ha blitt svært krevende.

– Vi kan bare oppfordre folk enda en gang om å ikke bruke åpen ild i terrenget, sier Reithaug.

Fredag holdt det på å gå gale på Krokeide da et bål kom ut av kontroll. Even på 12 år ble den store helten da han fikk varslet voksne og nødetater.

Mange tilfeller

Det har kommet flere meldinger om bruk av åpen flamme i løpet av helgen.

Ifølge 110-sentralen har det vært flere tilløp til brann i gress i hele fylket. Faren for skogbrann øker dag for dag på hele Vestlandet.

– I Øygarden vil det i løpet av de neste dagene øke til stor skogbrannfare, forteller vakthavende ved 110-sentralen, Jostein Steinsland Hauge.

Nødetatene rykket også ut til en mulig husbrann søndag formiddag, til Straume i Øygarden.

Klokken 1110 ble det fastslått at røyken kom fra et større bål som noen hadde fyrt opp i egen hage.

– Det er noen utfordringer her, ikke bare er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september, men det er også knusk tørt ute, sa operasjonsleder i Vest politidistrikt, Eivind Hellesund til BA.