For to uker siden ble alt forandret. Josefin Winther skulle spille sitt siste sluttspill i basketball. Etter fem sesonger som kaptein på moderlaget Gimle, som tok gull i NM i 2019, flyttet hun i september til Oslo for å spille på Bærum og for å lage plate.

NM-finalen skulle vært hennes siste i karrieren. Men den satt koronasituasjonen en stopper for.

– Finalen er bare vekke og kommer aldri igjen. Det er noe du bygger opp og jobber mot en hel sesong, og det ble et antiklimaks av en annen verden, sier Winther. Hun legger til at idretten er nådeløs - for i motsetning til musikken, er det umulig å utsette og ta igjen på grunn av rammene, formtoppen og laget.

Selv hadde hun altså allerede bestemt seg for å gi seg med basket etter sesongen.

– De som skal spille videre har det ekstra tungt akkurat nå. Vi ble alle lei oss, men alle står i den samme virkeligheten nå, eller uvirkeligheten.

Saken fortsetter under bildet.

Gir ut ny EP

Men selv om det er en spesiell tid kommer musikken ut.

Mandag gir Winther ut den første singelen fra sin kommende EP, «Annerledes» som slippes 20. april.

– Alt var ferdig innspilt og akkurat det føles veldig bra; at den ble ferdig før dette, sier Winther. Den kommende turneen som skulle begynne i hjembyen 24. april, er - som alt annet - avlyst.

Ingen brakkesyke

Men å strømme konsert er ikke noe musikeren har tenkt å gjøre ennå.

– Jeg har tenkt mye over hva en konsert er, og gleder meg til å kunne spille igjen. Nå er det spennende å bare følge med på hva som skjer med kunsten, og se hvordan det blir.

Det at alt stoppet opp prøver hun å se på som en mulighet. Fordi dette ikke forsvinner er vi er tvunget til å stoppe opp, mener Winther. Hun utdyper:

– Alle tingene jeg gjør i livet mitt har jeg blitt tvunget til å slutte med i uoverskuelig fremtid. Når alt det du tenker om deg selv definert ut ifra fra jobb, avtaler, forventninger plutselig forsvinner, åpner det et rom. Hva er viktig for meg? Hva jager jeg etter? hvordan kan det være godt å leve? Når tiden er moden for det tror jeg personlig at jeg har vokst av dette, sier hun.

– Jeg har en mulighet til å oppdage livet mitt på nytt.