Gå til sidens hovedinnhold

Åpner ikke veien etter ras før tidligst mandag

Artikkelen er over 1 år gammel

Håpet om å åpne veien inn til de rasisolerte bygdene på Osterøy før helgen brast.

Sent lørdag kveld gikk et ras over fylkesvei 5406 og den kommunale Kallestadvegen i Vaksdal kommune nord på Osterøy. Raset gikk i et elveleie, rundt 200 meter vest for Kallestad bru.

Store jord- og steinmasser blokkerer veiene og 61 fastboende personer er isolerte.

Tirsdag ettermiddag startet oppryddingsarbeidet, forteller fungerende byggeleder i Statens vegvesen Åge Fanebust til BA onsdag.

– Det er meldt store nedbørmengder og jordskredfare, så vi må holde oss vekke fra rasområdet, sier fungerende byggeleder Åge Fanebust i Statens vegvesen om hvorfor de likevel ikke kan åpne fylkesvei 5406 før helgen.

Onsdag sa Fanabust at de håpet å kunne åpne veien fredag. slik blir det altså ikke.

– Vi har besluttet at veien ikke åpnes før helgen. Vi vil gjøre en ny vurdering mandag i 10-tiden, sier byggelederen til BA.

Fanebust sier at veien dermed tidligst kan åpnes mandag ettermiddag eller kveld.

– Men jeg tørr ikke si hvor lang tid det vil gå før det skjer. Vi har kommet oss gjennom raset på fylkesveien, men den kan ikke åpnes for gjennomkjøring. Vi skal lage en liten voll på oppsiden av veien for å skjerme mot flere ras, forklarer han.

Fanbust sier at han ikke fått tilbakemelding om store skader på fylkesveien.

– Vi har ennå ikke startet på opprydding av den kommunale veien. Den starter vi med når vi er ferdige med fylkesveien, sier han.

Les også

Fraktet innesperrede biler med båt

Opprettholder skyssbåt

Rådmann i Vaksdal kommune Atle Fasteland sier at innbyggerne er informert om at veien ikke blir åpnet før helgen.

– Vi opprettholder skyssbåt gjennom helgen, med en avgang lørdag og søndag morgen og en på ettermiddagen. beboerne kan ringe meg eller båteier, så planlegger vi tidspunkt ut fra det, sier han til BA fredag.

Saken fortsetter under bildet.

Denne uken har det vært vinterferie i Vaksdal kommune. Fra neste uke har de lagt opp til skolerute med båt, forteller Fasteland.

– Det blir to avganger om morgenen for elever til Stamnes og en om ettermiddagen, og så opprettholder vi skyssordningen vi har hatt så langt fra og med mandag. Vi må se det an hvor lenge vi må holde det gående med båtskyss, sier han.

Fasteland hadde trodd oppryddingen etter raset skulle gå raskere.

– Dette gikk betraktelig lengre enn jeg hadde trodd. Det er selvfølgelig dumt for dem som er berørt, men liv, helse og sikkerhet går først. Jeg er beroliget av at det tas hensyn til sikkerheten, men beboerne må ha en farbar vei. Nå håper jeg at vi sammen med fylket kan vinne noen gode løsninger for rassikring av veistrekningen, for det er ikke første gang det har rast der, sier han.

Kommentarer til denne saken