Mandag ettermiddag åpnet Nav Årstad et midlertidig publikumsmottak i Solheimsgaten 13. Det er første gang brukerne kunne møte opp uten avtale siden knivangrepet 20. september, hvor en kvinne ble drept og en annen kvinne ble skadet.

– Dette er den første milepælen for oss, forteller sosialsjef ved Nav Årstad, Hilde Larsen, til BA.

Utenfor inngang E, hvor de midlertidige lokalene holder til, er det alt møtt opp en del folk klokken 1230. Det er tydelig at drop-in tilbudet har vært etterlengtet.

– Vi har mange ansatte som tenker mye på brukerne. Det er særlig viktig å kunne gi et tilbud for de svakeste gruppene, som kanskje ikke kan nå oss digitalt, forklarer Larsen.

Hun legger til at nesten 80 prosent av Nav-brukere benytter det digitale tilbudet.

Tilbake i desember

De opprinnelige lokalene, ved inngang F, er fortsatt under ombygging. Der skal nye sikkerhetstiltak på plass før de ansatte kan komme tilbake igjen. Når det er gjort vil både venterom og samtalerom kunne benyttes.

– Vi er forespeilet at vi kan åpne i midten av desember. Per dags dato vil avtalte møter fortsatt holdes i kontoret til Nav Bergen sør, forklarer Larsen.

I de midlertidige lokalene vil brukere bli møtt av en vekter som spør hvilket ærend de er der i, før én og én bruker slipper inn. Larsen forventer at besøkstallene vil være som normalt, og anslår at det er 15 til 20 besøkende daglig.

– Det skal vi klare, vi har ikke gjort endringer i praksisen vår. Den første konsultasjonen i luken går som regel raskt, forteller hun.

Åpningstidene vil være som før, fra klokken 1230 til 1430.

– Et skritt i riktig retning

Hun sier de ansatte er positive til å være tilbake i Solheimsgaten, selv om de foreløpig ikke er i de samme lokalene som før.

– Vi er ikke tilbake til normalen helt ennå, men vi jobber med å ta tilbake hverdagen. Dette er et skritt i riktig retning.

Sosialsjefen sier de ansatte har fått mye støtte og forståelse fra brukerne, noe de er veldig takknemlig for.

– I tillegg har vi opplevd at hele Nav Bergen drar sammen og støtter oss. Nå fokuserer vi på å fremover kunne gi brukerne det samme gode tilbudet som før.

Oppholdet i Solheimsgaten blir ikke langvarig. Etter planen skal Nav Årstad flytte inn i helt nye lokaler i Møllendalsveien ved årsskiftet.