Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet varmestuen Skomakerstuen ved Skomakerdiket

Artikkelen er over 1 år gammel

I den nye varmestuen ved Skomakerdiket skal det bli både barseltreff og seniortreff. Anita Nybø håper stedet vil bli både turmål og møtested for bergenserne.

Da Linda Steien (43) gikk tur forbi Skomakerdiket mandag hadde hun ikke tro på at det skulle åpne onsdag.

– Jeg trodde ikke det kunne gå, for det så ikke ferdig ut, sier Steien.

Hun bor på Laksevåg og bestemte seg for å komme på åpningen onsdag formiddag. Men så sto hun opp senere enn planlagt og fikk dårlig tid. Fast bestemt på å nå det likevel trasket hun de 42 minuttene det tok fra Fløibanens nedre stasjon og opp til Skomakerdiket.

– Et stykke ned i bakkene var det fem minutter igjen. Da slo konkurranseinstinktet inn. Dette skulle jeg nå! Det gikk akkurat, det var skikkelig deilig.

Når noe nytt åpner synes hun det er kjekt å være til stede, vise interesse og støtte opp om det.

Varmestuen er veldig fin, mener Steien. At man kan spise matpakken inne faller i smak. Etter noen brødskiver var hun klar for å traske videre mot Rundemanen og nyte fjellet i finværet.

Artikkelen fortsetter under.

Hev seg rundt til åpningen

– Vi var tenkt oss på kafe i byen, men så fikk vi høre om denne åpningen. Vi dro hit, for vi vil være der det skjer, sier venninnene Johanne Mandujano (30) og Elise Bjerke (30) sammen med sønnen Hauk (11 måneder).

De synes det er passe langt fra Fløyen, en fin liten tur med barnevogn. Varmestuen Skomakerstuen mener venninnene vil gjøre Skomakerdiket til en turdestinasjon.

– Det setter Skomakerdiket på kartet. Å få nye steder å gå til er kjekt. Og det er jovialt at man kan spise matpakken her, sier Bjerke.

Artikkelen fortsetter under.

Lille Hauk leser bok om barnesanger og ser på bjørnen sover. Bjerke og Mandujano har spist svele og drukket kaffe. I kroken på varmestuen sier de det er som å sitte ute selv om de er inne. Arkitekturen gjør at man får naturen inn.

– Bygget er ikke ruvende i terrenget. Det er en fin arkitektur, sier Mandujano.

– Ja, arkitekturen holder i hvert fall til ståkarakter, sier Bjerke og ler.

Dommen er klokkeklar, fortsetter det å være like gode sveler og kaffe, så kommer venninnene og Hauk tilbake til varmestuen.

Artikkelen fortsetter under.

Åpent i helgene

Anita Nybø, direktør for Fløibanen, forteller at de hadde arkitektkonkurranse i juni 2016. Da vant SAAHA arkitekter med Utmark-arkitektur. På første forsøk fikk de avslag hos fylkesmannen fordi man antok at gyteørreten ikke ville ha godt av bygget. De klaget, og fikk saken omgjort. Vassdragsforvalteren i Bymiljøetaten mente at både gyteørreten og barna ville ha godt av aktivitet i området.

– Vi begynte byggearbeidet i august i fjor. Det har gått fort, sier hun.

Byggets fotavtrykk er 213 kvadratmeter, mens inne er det 78 kvadratmeter. Det er mye tak med benker under, og dette er særlig tiltenkt skoleklasser på tur.

Det er nå lagt strøm hele veien fra Fløyen, og nye toaletter skal komme utenfor bygget.

Varmestuen skal ha åpent i helgene i lavsesongen, og hver dag om sommeren.

– Bygget er viktig for å spre aktiviteten på Fløyen og få folk vekk fra gryten og klatreparken på selve Fløyen.

Kommentarer til denne saken