Skolebyråden går av

Pål Hafstad Thorsen (Ap) går av som byråd onsdag.

Pål Hafstad Thorsen (Ap) går av som byråd onsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Pål Hafstad Thorsen melder sin avgang på Facebook onsdag kveld. Etter det BA erfarer overtar Roger Valhammer.

DEL

I kveld går jeg av som byråd for barnehage, skole og idrett. For Arbeiderpartiet, partiet i mitt hjerte, er det behov for å stokke kortene på nytt og bygge opp flere dyktige politikere som kan være med å vinne valg. Spesielt i kjølvannet av at Harald Schjelderup har meldt at han ikke tar gjenvalg. Derfor tar jeg et steg til siden for å slippe andre frem.

Det melder Hafstad Thorsen på sin egen Facebook-profil onsdag kveld.

Denne overraskende meldingen kommer bare timer etter at byrådsleder Harald Schjelderup varslet at han ikke tar gjenvalg etter neste års lokalvalg.

Vil ha en pause

Hafstad Thorsen skriver videre følgende på Facebook-siden sin:

Jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått lov til å være byråd i Bergen i 3 år og mener bestemt at jeg har gjennomført god sosialdemokratisk politikk som er viktig for barn og unge i byen vår og som er med på å utjevne sosiale forskjeller. Det å være politiker og utøve politikk som får direkte konsekvens for barn og unges nåtid og fremtid er et ærefullt oppdrag som jeg aldri har tatt lett på.

Hafstad Thorsen skriver videre at han etter en liten pause vil vende tilbake til bystyret.

– Nå skal jeg kose meg med flokken min, være kjæreste og pappa på fulltid. Etter en liten timeout vender jeg tilbake til bystyret og gleder meg til å prege det politiske ordskiftet i byen vår som et vanlig bystyremedlem – jeg skal fullføre valgperioden.

Stiller seg disponibel

Hafstad Thorsen skriver at han har stilt seg til disposisjon for partiet før valget i 2019. Han mener hans posisjoner er underordnet det som er best for partiet, og at Ap nå må bygge opp sterke kandidater frem mot valget.

– La meg få avslutte med å takke for tilliten og for godt byrådssamarbeid med dyktige og hardtarbeidende kollegaer. Av hele mitt hjerte la meg også få takke alle de fantastiske menneskene i byens barnehager, skoler og idrettsliv. Dere er helt utrolig vakre mennesker! Jeg er skikkelig stolt over å ha vært byråden deres og hva vi har klart å utrette. Vi har skapt og delt i fellesskap og på den måten bygget et sterkt fundament som danner grunnlaget for at barn og unge i byen vår får gode og rettferdige oppvekstvilkår. Takk for meg!

Hafstad Thorsen har ikke svart på BAs henvendelser onsdag kveld.

– Ingen dramatikk

– Jeg har lyst til å takke Pål for en enestående innsats som byråd gjennom tre år, sier byrådsleder Harald Schjelderup.

Han ble informert om saken onsdag formiddag.

– Pål og jeg hadde en åpenhjertig og god prat i formiddag – i kjølvannet av at jeg har meddelt at jeg ikke tar gjenvalg. Konklusjonen ble at Pål ønsket å slippe nye til. Vi har hatt et tett samarbeid siden høsten 2010 – så det er med litt vemod også, men jeg er glad for at Pål ønsker å gjøre en videre innsats for partiet.

Han understreker at det ikke er noe dramatikk rundt avgangen.

– Heldigvis er det slik i partiet at vi har et sterkt lag og kommer til å stille sterkt til valg neste år, sier byrådslederen.

– Hvordan var det å skulle få noen til å stille som ny skolebyråd på så kort varsel?

– Ap har mange dyktige politikere og vi har en ny byråd på plass i morgen tidlig.

– Kan skolebyrådens avgang og din meddelelse av at du ikke tar gjenvalg ha en negativ innvirkning på Aps oppslutning i Bergen?

– Jeg skal være byrådsleder i over ett år til. Byrådet kommer til å fungere akkurat som før.

Ny byråd vil bli utnevnt torsdag klokken 0900.

Etter det BA erfarer er det Roger Valhammer (34) som blir ny skolebyråd.

Valhammer er leder i Ap i Bergen, og var var byrådsvikar for Hafstad Thorsen i 2016.

– Jeg har ingen kommentar til hvem som blir ny byråd, skriver Valhammer i en tekstmelding til BA.

Valhammer er bystyrerepresentant inne i sin andre periode.Til daglig jobber han som strategisk rådgiver hos Sparebanken Vest. Han er rådgiver for administrerende direktør når det gjelder ekstern og intern kommunikasjon. Dette må Valhammer altså ta en pause fra når han stepper inn som byråd torsdag morgen.

(Saken fortsetter under bildet)

Trolig blir Roger VAlhammer utnevnt som ny byråd torsdag.

Trolig blir Roger VAlhammer utnevnt som ny byråd torsdag. Foto:

Mange reaksjoner

Svært mange har kommentert den avgåtte skolebyrådens innlegg på Facebook onsdag kveld:

Sosialbyråd Erlend Horn (V): «Tusen takk for solid post på vakt for byens barn Pål! Og takk for det gode samarbeidet i byråd, blant annet for å redusere levekårsforskjeller i byen vår.»

Byutviklingsbyråd og partikollega Anna Elisa Tryti (Ap): «Du har i alt du har gjort som byråd arbeidet for å utjevne sosiale forskjeller, mellom barn, unge og mellom bydeler! Takk for fellesskap i arbeidet for å gjøre Bergen til en bedre by!»

«Kos deg med flokken din en stund og velkommen tilbake til bystyret», skriver ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

Klima, kultur- og næringsbyråd Julie Andersland (V): «Tusen, tusen takk for godt samarbeid, Pål! Du har gjort en uvurderlig innsats for Bergens barn.»

«For ordens skyld opplyser vi om at Roger Valhammer i egenskap av sin jobb i Sparebanken Vest er styremedlem i BA.»

Artikkeltags