Kan få plass i Ap-ledelsen

PARTNERE?: Den anerkjente kommentatoren Arne Strand i Dagsavisen mener Harald Schjelderup kan bli ny nestleder under Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet. Selv er byrådslederen vår «mildt sagt overrasket» over utspillet.  FOTO: DAG BJØRNDAL

PARTNERE?: Den anerkjente kommentatoren Arne Strand i Dagsavisen mener Harald Schjelderup kan bli ny nestleder under Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet. Selv er byrådslederen vår «mildt sagt overrasket» over utspillet. FOTO: DAG BJØRNDAL

Harald Schjelderup (50) kan være klar for en plass i den sentrale ledelsen i Arbeiderpartiet, mener kommentator. Schjelderup lukker ikke døren for forslaget.

DEL

Det er den anerkjente kommentatoren Arne Strand i Dagsavisen, som skriver dette i en kommentar.

Strand er kjent for sitt kontaktnett og kunnskaper – ikke minst i Ap. Han har vært sjefredaktør i Dagsavisen, statssekretær for Gro Harlem Brundtland og politisk kommentator i flere tiår.

Hånd i hanske med Støre

Også kilder i fagbevegelsen som BA har vært i kontakt i, mener Harald Schjelderup kan være aktuell i partiledelsen.

– Da Schjelderup gikk av sa Jonas Gahr Støre at han så for seg Schjelderup i en nasjonal rolle i partiet. Schjelderup selv har understreket at han ikke er ferdig med politikken. Støre er som kjent ikke regjeringssjef og kan ikke tilby statsrådsplass. Da må det være i partiet. Vi vet at det er ledig nestlederplass etter Trond Giske, sier Arne Strand til BA.

Om landsmøtet i begynnelsen av april bestemmer at Giske plass skal erstattes, slår partiets vedtekter fast at det skal være like mange kvinner og menn i ledelsen.

Hvis partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Hadia Tajik fortsetter, må det derfor velges en mann etter Giske.

Han kan heller ikke komme fra Oslo, men fra «distriktet», og i denne sammenhengen er Bergen nettopp det. Schjelderup kan dermed få plassen, mener Strand.

Han mener Bergens byrådsleder politisk passer Støre som hånd i hanske.

Er godt likt

– Han er som Støre en samarbeidets mann. I byrådet i Bergen har han klart å få til et godt samarbeid med KrF og Venstre uten å støte fra seg venstresiden. Med Schjelderup som førstekandidat ved kommunevalget i 2015 fikk Ap et sterkt resultat på 37,8 prosent. Det gjorde ham til en av Støres betrodde menn, skriver Strand i en kommentar.

Han trekker også frem at Schjelderup, som medlem av Aps sentralstyre, støttet Støre i oppgjøret med Trond Giske, uten å legge seg ut med noen av fløyene i det bitre interne oppgjøret.

Strand trekker frem at Schjelderup er god likt av fagbevegelsen, noe også BAs kilder bekrefter.

Det hjelper også at Schjelderup ble medlem av Ap i 1989 og at han, i motsetning til Støre, har gått gradene i partiet.

Strand trekker frem at Schjelderups sosiale bakgrunn er annerledes enn Støres. Hans far døde tidlig og han vokste opp med en hardtarbeidende alenemor.

Styreleder i Brann

Slikt teller overfor grunnplanet i partiet.

– Schjelderup har vært styreleder i Brann. Det kommer godt med i Bergen. Men kanskje ikke i Oslo og Trondheim der Vålerenga og Rosenborg er Ap-folks fotballklubber, skriver Strand.

Det er i disse to byene det vil bli motstand mot et eventuelt forslag på Schjelderup, mener Strand.

Harald Schjelderup har selv sagt at han er ferdig med bergenspolitikk, men ikke med politikk.

– Svært overrasket

Schjelderup er på helgetur i København, og sier han er svært overrasket over utspillet fra den kjente kommentatoren.

– Jeg er mildt sagt overrasket. Jeg har overhodet ikke tenkt i disse banene. Jeg vil helt sikkert tro det er andre kandidater som er mer aktuelle, sier Schjelderup til BA.

– Men om du får spørsmålet?

– Jeg har lovet å vurdere alle spørsmål om tillitsverv seriøst, men dette er en helt ny problemstilling for meg.

– Så du lukker ikke døren?

– Nei, men jeg tror virkelig ikke dette er aktuelt. Det er bare en kommentator som skriver dette. Jeg tror kanskje Arne Strand har tatt helg litt tidlig, sier Schjelderup.

Han innrømmer at det er hyggelig at noen mener han har gjort «en OK jobb» i Bergen,

– Men denne gangen er jeg tatt helt på sengen, sier den ferierende byrådslederen.

– Jævla god kandidat

Det er LO som tradisjonelt har lederen av valgkomiteen i Arbeiderpartiet. For noen dager siden gikk lederen for de to største forbundene, Mette Nord i Fagforbundet og Jørn Eggum i Fellesforbundet, ut og foreslo at det igjen skal være fire i ledelsen av partiet. Det vil si at plassen til Trond Giske fylles.

Jørn Eggum, som selv sitter i Aps sentralstyre, hadde ikke hørt om forslaget om Harald Schjelderup da BA snakket med ham fredag ettermiddag, men reaksjonen hans er krystallklar:

– Jeg kan ikke ta stilling til dette her og nå, men jeg kan si at Harald Schjelderup er en jævla god kandidat. Han har alle forutsetninger for å gjøre en god jobb for Ap i alle posisjoner. Jeg regner med at valgkomiteen merker seg dette utspillet, sier den mektige fagforeningslederen.

Arbeiderpartiet har landsmøte fra 4. til 7. april.

Artikkeltags