– Jeg følte meg for feit til å spise i offentlighet

Hanne Bolstad (19) fikk stor applaus etter at hun i sin appell tok et kraftig oppgjør med skjønnhetstyranniet og streben etter den perfekte kroppen.

Hanne Bolstad (19) fikk stor applaus etter at hun i sin appell tok et kraftig oppgjør med skjønnhetstyranniet og streben etter den perfekte kroppen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Hanne Bolstad (19) tar et oppgjør med skjønnhetstyranniet.

DEL

Under markeringen av kvinnedagen i Bergen entret 19 år gamle Hanne Bolstad scenen. Her fyrte hun av en kraftsalve mot det hun kaller skjønnhetstyranniet.

– Altså, ærlig talt. Jeg vil heller ha innvoller enn en barbiemage, sier hun.

Kuttet måltider

Hun mener skjønnhetstyranniet kan sammenlignes med psykisk vold mot kvinner.

– Den følelsen av å aldri være bra nok gjør noe med oss. Flere unge kvinner tyr til ekstrem slanking, de slutter å spise og dropper måltider. Jeg har selv vært på det punktet at jeg nesten ikke spiste lunsj gjennom hele ungdomsskolen, bare fordi jeg følte meg for feit til å spise i offentlighet. Det er ikke en følelse jeg unner noen, forteller 19-åringen.

Bra nok

– Noe må gjøres. Vi kan ikke sitte å se på at samfunnet ødelegger oss. Jeg nekter å stå i ro mens mine medsøstre daglig får høre at de ikke er bra nok. Vi er nødt til å vise at vi har et mangfold, og at folk er vakre uansett farge og kroppsfasong. Vi er alle sammen bra nok, sier Bolstad.

Hun retter også en pekefinger mot manglende mangfold i media, fordi alle modellene som vises har samme kroppsfasong.

– Jeg kjenner en åtte år gammel jente som for noen uker siden fortalte meg at hun ikke føler meg like fin som de andre, bare fordi hun har mørkere hud og krøllete hår. At et lite barn skal føle noe sånt, er helt hjerteskjærende, sier hun.

Rød-Jette

Jette Christensen, nestleder i Ap, holdt dagens hovedappell.

– Økt midlertidighet i arbeidslivet rammer kvinner hardest. Økt utrygghet i arbeidslivet rammer kvinner hardest. Hvis likestillingsminister ikke anser det som sin jobb å kjempe for mer likestilling gjennom politikk, så har vi en beskjed til likestillingsministeren, hva er det da du anser som din jobb?

Hun viser til at de nye forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven gjør at de som har krevende familieforhold eller sviktende helse kan bli mindre attraktive på arbeidsmarkedet.

– Det rammer kvinner hardest. I en virkelighet der over halvparten av kvinnene diskrimineres i arbeidslivet på grunn av foreldrepermisjon, trenger vi politikk for mer trygghet, ikke mindre. I en virkelighet der en av fire gravide midlertidig ansatte ikke får fortsette i jobben, så trenger vi en politikk som tar dem på alvor, understreker Christensen.

Ber arbeidsministeren våkne

Hun sendte også at spark bak til arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) og ber ham våkne opp fra drømmeverdenen.

– Jeg har et råd til Robert Eriksson. Våkn opp fra den drømmen, og forklar hvorfor vi ikke skal kjempe mer for mindre ufrivillighet i arbeidslivet. Forklar hvorfor det ikke er vår sak at åtte av ti ordførere er menn. Forklar hvorfor det ikke er vår sak når kvinner blir systematisk diskriminert i arbeidslivet. Det skyldes ikke tilfeldigheter, sier Christensen, og blir møtt med applaus.

Hun ber ham spise frokost med alenemoren med delt omsorg.

– Forklar henne at det ikke er stor forskjell på å jobbe to søndager på rad, og å jobbe fem søndager på rad. Følg den damen til banken som ikke ble fast ansatt denne gangen heller når hun skal søke om lån, oppfordrer hun.

Artikkeltags