Sommerjobb-tilbudet til unge er lagt ned

Binfait Lienge var en av ungdommene i Fana som fikk seg sommerjobb gjenneom UNGJOBB-tilbudet i fjor.

Binfait Lienge var en av ungdommene i Fana som fikk seg sommerjobb gjenneom UNGJOBB-tilbudet i fjor. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

UngJobb ga 100 ungdommer i Fana sommerjobb i fjor. Nå er tilbudet lagt ned.

DEL

– Det er utrolig synd at tilbudet er lagt ned – det fikk ungdom opp av stolen, sier Håvard Hestetun (18).

Frem til i fjor sommer kunne ungdom bosatt i Fana og Ytrebygda møte opp i NAVs lokaler og få tildelt sommerjobber fra bedrifter og privatpersoner.

Hestetun var en av ungdommene som utførte arbeid som flytting, hagearbeid og barnepass, for en slant lommepenger.

– Det var en fin måte for unge å tjene penger på, men det hjalp også eldre å få hjelp til ulike ting, sier han.

Valgte bort  tilbudet

– Vi har økt tilstrømning av tjenestemottakere i bydelen vår, og har derfor bortprioritert å bruke ressurser på UngJobb i år, sier Brit Iren Tveit, sosialsjef i NAV Fana.

Da tiltaket startet opp for rundt 30 år siden, fikk ungdommer fra flere bydeler i Bergen tilbudet. Flere og flere bydeler har «hoppet av» underveis.

I fjor sommer var sosialkontoret i Fana bydel det eneste som fortsatt formidlet jobber til arbeidshungrige ungdom. Nå er det slutt.

Ser seg ikke tilbake

– Innsparingseffekten er ikke veldig høy, men vi besluttet å legge ned UngJobb tidligere i år hovedsakelig fordi vi trenger personalet vårt til andre arbeidsoppgaver, sier Tveit.

Sosialsjefen legger til at hun synes UngJobb var et positivt tiltak for ungdom som ønsket sommerjobb, men tror likevel at tiltaket er lagt ned for godt i bydelen.

– Det er veldig tungt å starte opp igjen et tiltak når det først er lagt ned, sier hun.

Bergen kommune ønsker heller ikke å starte opp igjen med formidling av sommerjobb til unge.

– Kommunen ser ikke behov for å påta seg nye oppgaver for å skaffe ungdom sommerjobb. Ungdom skaffer seg selv sommerjobber via informasjon fra for eksempel Finn.no. Ungdom som har behov for særskilt bistand fra Nav for å komme i arbeid eller utdanning vil få det uavhengig av årstid, sier sosialbyrå, Silje Hjemdal (Frp).

Bra for selvbildet

En av dem som benyttet seg av arbeidskraften til ungdommene i Fana var Hans Jacob Roald.

– Det er utrolig trasig at de har valgt å legge ned tilbudet. UngJobb var en fin mulighet for ungdom å få arbeidserfaring på. Ikke minst er det fint at de unge føler seg etterspurt og viktige, sier han.

I fjor trengte han hjelp til hagearbeid, som han ikke fikk tid til selv.

– Ungdommene utførte tungt arbeid for meg – jeg synes de viste en iherdig innsats, sier Roald, som forteller at han hadde benyttet seg av tjenesten også i år, om formidlingen hadde fortsatt driften.

Viktig tiltak for ungdom

– Kommunen sparer inn på de feile plassene, sier Svein Nattland, servicemedarbeider i Fana Kulturhus.

Han var selv med å starte opp sommerjobb-tiltaket i Bergen på 1980-tallet, da Fana og Ytrebygda Kulturkontor hadde ansvaret.

– Ungdommene var glade for å tjene penger i ferien, og foreldrene var glade for at de hadde noe å ta seg til.

Han husker at ungdommene fikk spennende oppdrag hvert år. Ett år pusset ungdommer messingen på bussen som går til Ulriken, mens andre dro på øyer utenfor Bergen, for å hjelpe til å pusse opp hytter.

– Ungdommene opparbeidet seg kontakter i arbeidslivet og enkelte fikk varige jobber gjennom UngJobb.

Hestetun fikk selv en ukes vaskejobb på Olsvik skole i fjor gjennom arbeidsformidlingen. I år har han selv ringt og ordnet seg jobb på samme stedet.

– Det hjalp nok at de kjente meg fra i fjor sommer, sier han.

– Bergenserne er lei seg

Sommerjobb-tilbudet på Lindås går også under navnet UngJobb, og er et samarbeidsprosjekt mellom Frivillighetssentralen og Lindås kommune.

Eivind Utne Knutsen leder UngJobb i hjemkommunen i år, og får stadig telefoner fra bergensere.

– Det er mange som er lei seg for at UngJobb-tilbudet er lagt ned i Bergen. Mange trenger hjelp til ulike ting, og jeg har allerede sendt et par av våre ungdommer på jobb i Åsane. Men det blir innen rimelighetens grenser, sier Utne Knutsen om muligheten for det fremover.

– UngJobb er et flott tilbud til ungdom - og en fin måte for dem å tjene penger på. Det er et vanskelig for ungdommer i den alderen å få jobb i dagens marked.

Artikkeltags