– Stor fare for storstreik

KLARE TIL STREIK: – Dette er det vanskeligste oppgjøret siden 1986, mener organisasjonsekretær Rune Alne, fagligpolitisk sekretær Audhild Solsvik, frikjøpt klubbleder fra Radøygruppen, Silje Nilsen og organisasjonssekretær Jostein Søreide. Samtlige mener faren for storstreik er overhengende. FOTO: DAG BJØRNDAL

KLARE TIL STREIK: – Dette er det vanskeligste oppgjøret siden 1986, mener organisasjonsekretær Rune Alne, fagligpolitisk sekretær Audhild Solsvik, frikjøpt klubbleder fra Radøygruppen, Silje Nilsen og organisasjonssekretær Jostein Søreide. Samtlige mener faren for storstreik er overhengende. FOTO: DAG BJØRNDAL

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Partene står milevis fra hverandre. Streikefaren er større enn noen gang, sier organisasjonsarbeiderne i Fellesforbundet i Bergen.

DEL

Dersom ikke Fellesforbundet og Norsk Industri kommer til enighet før klokken 24 natt til søndag, vil 26.000 arbeidstakere i 800 bedrifter gå ut i streik fra søndag morgen kl. 06.

I Hordaland dreier det seg om 3717 personer ved 83 bedrifter som vil legge arbeidet ned.

Samme kjøpekraft

Ved kontoret til avdeling fem av Fellesforbundet i Håkonsgaten har en stab på seks personer reist rundt på til de fleste bedriftene og mobilisert til streiken.

– Folk er klare til å legge ned arbeidet. Det har sammenheng med at Fellesforbundet stiller ansvarlige krav. Vi krever bare at kjøpekraften opprettholdes, at de som er lavtlønte får et mindre tillegg og at pensjonsopptjeningen starter fra første krone man tjener, sier organisasjonssekretær Rune Alne.

Både han og de andre avviser rykter om at partene er blitt enige om at pensjonskravet skal overlates hovedorganisasjonene LO og NHO.

I tillegg krever de fagorganiserte at reise, kost og losji for pendlere dekkes av arbeidsgiverne.

– Dette er en rett vi har hatt siden 1907. Det er direkte frekt av Norsk Industri å tukle med en så innarbeidet rettighet, sier faglig politisk sekretær, Audhild Solsvik.

Hun sier det vil koste arbeidstakeren mellom 10- og 15.000 kroner i måneden å dekke kost, losji og reise selv.

– Med dette viser Norsk Industri at de vil innføre sosial dumping på arbeidsplassene, sier Solsvik.

Hun sier oppgjøret denne gangen først og fremst dreier seg om prinsipper, ikke så mye om kroner og øre.

Likevel har arbeidsgiverne i Norsk Industri avvist kravene.

I stedet for å regulere lønnen i tråd med forventet prisstigning (2,5 prosent), mener arbeidsgiverne at arbeidstakerne skal gå ned i lønn.

Streikefare

– Dette er det vanskeligste oppgjøret siden 1986. Da ble det først streik før arbeidsgiverne satte i gang lockout, minnes Solsvik.

Det er særlig ansatte i verkstedsindustrien og innen oljerelatert arbeid som går ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet.

Fakta: Fellesforbundet

LOs nest største forbund med 146.000 medlemmer.

Stiftet 8. mai 1988.

Forbundene som står bak er Jern- og Metallarbeiderforbundet, Bygningsindustriarbeiderforbundet, Papirindustriarbeiderforbundet, Skog- og Landarbeiderforbundet, Bekledningforbundet, Grafisk Forbund og Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet.

Jørn Eggum fra Bergen ble valgt til leder av forbundet i fjor.

Artikkeltags