Når julefreden senker seg i 2020 kan vi se tilbake til et år utenom de vanlige. I år feirer Bergen 950-årsjubileum. Det har vi gjort ved å reflektere over vår rike historie, men også ved sette kursen for hvordan vi ønsker at fremtiden skal være.

Bergen har alltid vært Norges vindu ut mot verden. I en tid med økt polarisering og trusler om mindre internasjonalt samarbeid, så kan Bergen spille en viktig rolle som brobygger og veiviser. Vår historie forteller oss at vi får til mer når vi samarbeider med hverandre. Dette året har vist oss styrken i samholdet.

Styrken i samfunnet vårt er vår evne til å jobbe sammen mot de samme målene. I Bergen har vi høy tillit til hverandre. Denne tilliten har hjulpet oss gjennom dette året. Tilliten gjør at vi stoler på hverandre, og i en tid hvor smittevernet har vært avhengig av at alle bidrar, så lønner det seg.

Les også

Det fryktelige året 2020

Koronakrisen er en helsekrise, men også en arbeidsledighetskrise. Mange har hatt et tøft år, uten inntekt og med stor usikkerhet. Jeg vil benytte anledningen til å uttrykke sympati med alle de som har mistet levebrødet sitt på grunn av denne krisen. Det er oss folkevalgte i dette landet som må ta ansvar for at livene deres blir lysere når vi snart skriver 2021, og skal ta hverdagen tilbake.

En krise er i sin natur noe negativt, men det sies at kriser er gode anledninger for å endre på vaner og strukturer som har bygget seg opp over tid. Denne krisen har lært oss mer om smittevern som vi tar med oss videre. At det nytter å vaske hendene og holde oss hjemme når vi er forkjølet ser vi blant annet ved at det i år har vært færre som har blitt forkjølet eller fått influensa.

Mange bedrifter har lært seg at digitale møter er effektive, og sparer oss for unødvendig reising. Jeg mener at vi må bruke denne dyrekjøpte lærdommen til å skape et arbeidsliv med trygghet for alle. Hvor selv om du blir permittert, så skal du få rett på feriepenger. Hvor fellesskapet stiller opp for deg, og alle stiller opp for hverandre.

Vi vet ikke hvordan neste år blir, og vi skal ikke ta noe på forskudd.

Koronaviruset lever fortsatt i samfunnet. Når vi i dag skriver 24. desember så ser det ut til at de første i Norge skal få vaksine om bare et par dager. I løpet av vinteren vil mange få vaksinen. Hvis alt går som det skal, så kan vi forhåpentligvis møte våren på en mer normal måte.

Noe av det jeg savner aller mest er å være på konsert. Jeg savner å kunne være blant publikum, og bare ta inn inntrykk. Jeg savner å være på fotballkamp. Og gleder meg til vi igjen skal være tusener på Stadion. Jeg savner å møte folk, treffe folk i alle aldre i byen vår. Det blir aldri det samme på nettmøter.

Men det er også tid for å takke, og denne julen vil jeg sende en særlig takk til alle i byen vår, som har stått på for å holde samfunnet i gang under koronakrisen. Alle helsefagarbeiderne og legene som har hjulpet de syke, og holdt oss friske.

Alle lærere, i barnehager og skoler, som har strukket seg ekstra langt for å fylle barn og unges hverdag med læreglede og mestring. Alle renholdere, vektere, bussjåfører og butikkmedarbeidere som har sørget for at vi har kunne bruke byen vår på en trygg måte.

En ekstra takk til ungdommene, som vi vet har fått hverdagen snudd på hodet. I år har det vært lite håndballkamper og klassefester. Det har vært mye ufrivillig alenetid foran skjermen på hjemmeskole.

Helt til slutt vil jeg ønske deg god jul.

God jul til deg som savner noen rundt bordet.

God jul til deg som jobber eller studerer et annet sted, men har kommet hjem til jul. Og til deg som ikke kommer deg hjem til jul.

God jul til deg som er i karantene.

God jul til deg som er på jobb i dag, og holder samfunnshjulene i gang.

God jul til deg som åpner hjemmet ditt for andre.

God jul til deg som gjerne skulle invitert flere til julefering, men ikke kan på grunn av smittefare.

God jul til deg som er usikker på hva fremtiden vil bringe.

God jul til deg som jobber frivillig for å gi andre en hyggelig julefeiring.

God jul, Bergen.

Les også

Jeg er inderlig stolt over å få være din kollega