Gruppen gir et håpefullt svar på fremtidens integreringsutfordringer, fullstendig løsrevet fra all innvandrings- og asylpolitikk.

Det begynte for snart 15 år siden. Festspillene i Bergen ga Ole Hamre et oppdrag: Å skape en forestilling basert på aktiviteten ved byens kulturskoler. Dette ble den spede begynnelse på et av Kultur-Bergens vakreste og viktigste eventyr: Fargespill

Siden har prosjektet vokst, også utover byens grenser. I år har de etablert seg med en filial i Oslo. For de fleste av oss er Fargespill mest kjent som et fyrverkeri av en sceneforestilling, som mang en gang har «reddet» regntunge Festspill-åpninger på Torgallmenningen. Men det er ikke derfor de gjør seg verdig tittelen som Årets Bergenser.

Det er bergenserne som gjør Bergen til en vakker by. Og det vakreste med alt er at alle kan bli en bergenser. Du må bare ville det selv. Ikke trenger du å skarre. Ikke engang stamtavle fra Skivebakken de siste tusen år er påkrevd. Det eneste som behøves er å si: «Jeg er bergenser og jeg har noe å bidra med.»

Fargespill har satt dette i system, tilført toner, melodi og rytme. Filosofien bak er like enkel som den er vakker. Alle har noe å bidra med. Selv om du kom tomhendt til Bergen fra en flyktningeleir, røttene rykket opp av nød og krig. Ja, selv da har du en strofe av en melodi. En rytme fra en sang. Noen steg fra en dans. Noe som minner om noe fint.

Fargespill samler disse stemmene, tonene og bevegelsene som oppstår når barn fra vidt ulik bakgrunn møtes i kunsten. Norske, polske, somaliske, pakistanske, australske. Uansett fra hvor i verden deltakerne kommer, hvilke bagasje og bakgrunn de måtte ha, så passer de inn i Fargespill. I Bergen er de rundt 100 deltakere i alderen syv til 25.

I rammene som er skapt av de kunstneriske lederne Ole Hamre, Sissel Saue og koreograf Elizabeth Guino-o, som sammen med hele ensemblet skaper en magisk forestilling som mangler sidestykke. Ikke minst fordi det stilles kompromissløse krav til profesjonalitet i alle ledd. Magien skjer når summen av alt Fargespills deltakere har å by på fremføres på en scene. Da møtes bokstavelig talt mennesker og kulturer. De andre blir ikke så fremmede. Det blir tydelig at alle har noe å bidra med.

Derfor er det fantastisk at nye Fargespill-grupper popper opp over hele landet. Det er en god medisin mot frykten for «de fremmede», en grå og nitrist trend gjennom 2017. Fargespill gir et håpefullt svar på fremtidens integreringsutfordringer, fullstendig løsrevet fra all innvandrings- og asylpolitikk. Er du i tvil bør du oppleve dem ved første anledning.