Gå til sidens hovedinnhold

Årets spesielle 17. mai i bilder

De gikk på forhånd ut og oppfordret alle som er glade i Bergen om å være med. Nå henger alle bidragene der – på bannere i Byparken.

– Sammen med 17. mai-komiteen i Bergen fant vi ut at vi måtte gjøre noe litt annerledes, forklarer Mariell Sæternes er daglig leder i Salgs- og Reklameforeningen i Bergen (SRF).

Hva kan vi finne på?

At det nettopp var de fantasirike sjelene i SRF som kom med utspillet, bør ikke overraske noen. Gjennom mange tiår har SRF preget prosesjoner med humørfylte innslag.

– Når vi fikk nok en 17. mai som ikke ville bli helt slik den pleier å være, tenkte vi hvordan kan vi være litt sammen, uten å være det rent fysisk ...

17. mai-komiteen tente umiddelbart på denne ideen, og fant kjapt ut at man måtte få til en digital innsamling av bilder med motiver fra 17. mai-feiringen 2021.

Og nå er resultatet klart, bannere med alle bildene er klare og henger på rekke og rad langs Rasmus Meyers allé.

Og Sæternes har en kjekk melding til alle som ikke har anledning å ta turen til Byparken og den nærmere 80 meter lange digitale prosesjonen.

– Ja, bildene ligger og ute på 17. mai-komiteens hjemmeside, 17. mai.no

Totalt snakker vi om rundt 1000 bilder.

– Dette er jo fantastisk, og en fin måte å sette ansikt på en 17. mai som ikke hadde normale ansikter, sier Carl A.-Harbitz-Rasmussen.

Selv om det var noen ikke-annonserte mindre lokale flaggtog, ble den bergenske «søttendes» aldri helt normal.

– Jeg synes dette er rett og slett et kunstverk, og veldig nytenkende av SRF, legger han til.

Går en tettere på de mange bildene, vil en kunne se motiver fra langt andre plasser enn bare Bergen Sentrum.

– Ja, fordi vi gikk ut og sa at alle med et hjerte for Bergen, var velkommen til å være med. Vi vert jo at til en normal 17. mai i Bergen Sentrum kommer det folk fra fjern og nær, så vi håpet de ville «komme» denne gangen og.

Og det gjorde de til gagns. Blant alle motivene er ett av en baby født av eksilbergensere i Bergen sin vennskapsby, Seattle, for to uker siden.

Gjentas digitalt

– Hvor de kommer fra og hvem menneskene på bildene er, spiller ingen rolle. Det er mangfoldet som teller.

Nå håper jo alle at 17. mai om ett år, igjen vil være normal.

– Vårt ønske er å gjenta dette digitalt. Vi har hatt et ønske å gjenskape det som Wernøe & Gulbrandsen for mange år siden klarte ved hjelp av 17. mai-bildene i butikkvinduene på Torgallmenningen. Disse engasjerte bergenserne i lang tid etter nasjonaldagen, forklarer Harbitz-Rasmussen.


Kommentarer til denne saken