– Vi mener Bhatti befinner seg i Pakistan og har anmodet pakistanske myndigheter om å få bistand til lokalisering og pågripelse. Vi samarbeider godt med pakistanske myndigheter, så får vi se om vi lykkes med å få ham pågrepet og utlevert til Norge, sier politiadvokat Børge Enoksen i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet opplyste på en pressekonferanse fredag at en norsk statsborger i 40-årene er siktet i saken, og henviste til taushetsplikten som begrunnelse for at de ikke ønsket å navngi den etterlyste mannen.

Flere medier meldte samtidig at den siktede er 45 år gamle Arfan Bhatti. Fredag ettermiddag bekreftet likevel Oslo-politiet at det er Bhatti de har siktet.

– Vi velger å fravike taushetsplikten og bekrefte at det er Bhatti fordi navnet har versert i mediene. Derfor gjør vi dette for å unngå spekulasjoner, sier Enoksen.

Relasjon mellom Bhatti og Matapour

To personer ble drept, ti ble alvorlig skadd og elleve lettere skadd da Zaniar Matapour (43) åpnet ild ved utestedene Per på hjørnet og homopuben London pub på C.J. Hambros plass ved Oslo tinghus natten til lørdag 25. juni.

Flere medier skrev samme dag som masseskytingem mot de to utestedene, at Zaniar Matapour, som er siktet for angrepet, og Bhatti har hatt en relasjon.

En Facebook-post Bhatti la ut en drøy uke før masseskytingen, fikk også oppmerksomhet i sommer fordi den kan tolkes som oppfordring til drap på homofile.

– Når dere nå sikter ham for medvirkning, er det mer enn denne Facebook-posten dere legger til grunn, Enoksen?

– Ja, det er riktig, men jeg kan ikke gå mer i detalj på hva det er.

– Hvor aktiv rolle mener dere at Bhatti har hatt i masseskytingen?

– Det kan jeg ikke kommentere.

Ingen utleveringsavtale

Norge har ingen utleveringsavtale med Pakistan, men Enoksen mener at det likevel kan være mulig å få Bhatti utlevert.

– Samarbeidet vårt med pakistanske myndigheter har resultert i at norske statsborgere har blitt utlevert ved tidligere anledninger, så vi håper det kan skje også her.

Han sier at en utlevering likevel kan ta lang tid, og at tiden det tar blant annet avhenger av om den siktede samtykker til utleveringen.

Advokat John Christian Elden, som har representert Bhatti flere ganger i rettsapparatet, sier til VG at islamisten har vært i avhør hos pakistansk politi.

– Jeg snakket med ham senest for en halv time siden. Vi skrev til politiet i juli at de når som helst kunne ta kontakt om de ønsket å snakke med ham. Han har etter det både vært i avhør hos pakistansk politi på vegne av norske kolleger, samt vært på ambassaden og fått nytt pass. Verken han eller vi har hørt om noen etterlysning, sier Elden til VG.

Elden sier til TV 2 at han tviler på at pakistansk politi finner grunnlag for å pågripe 45-åringen.

Avviser norsk oppfordring

I en SMS til NTB skriver Elden at de ikke visste om etterlysningen før den ble offentliggjort på pressekonferansen fredag.

– Den kom uten forvarsel og er kun meddelt via pressekonferansen, ikke til Bhatti eller meg. De har nummer, epost og adressen hans, og kunne bare tatt kontakt, skriver Elden.

– Norske myndigheter har via pakistansk politi to ganger vært hjemme hos ham i juli og august og snakket med ham, sier Elden.

Senere fredag sa han til VG at Bhatti vil dra til pakistansk politi igjen etter at etterlysningen ble kjent.

Politiadvokat Børge Enoksen avviser imidlertid overfor NTB at Bhatti er avhørt av pakistanske myndigheter på oppfordring fra norsk politi.

– Vi er kjent med at Elden har sagt dette i mediene, men det er ikke noe vi står bak. Bhatti er ikke avhørt på oppfordring fra oss, sier han.

– Om Oslo politidistrikt, PST eller E-tjenesten er oppdragsgiver, vet jeg ikke, men jeg er svært overbevist om at ikke pakistansk etterretningstjeneste på eget initiativ avhørte ham om en biltur på Stovner i april og hans kjennskap til Matapour, er Eldens kommentar til NTB.

Les også

Isabella (17) nekter å gå stille i dørene

Ny forsvarer vil ikke kommentere

Elden representerer allerede medsiktede Zaniar Matapour og ba fredag Bhatti om å be om å få oppnevnt Svein Holden som ny forsvarer, får NTB opplyst fra Elden.

Oslo tingrett oppnevnte fulgte fredag ettermiddag oppfordringen og oppnevnte nettopp Holden som hans forsvarer.

– Jeg kan bekrefte at jeg har påtatt meg oppdrag for ham, sier Holden til NTB.

Han vil ikke kommentere hvorvidt han har vært i kontakt med Bhatti fredag, eller hvordan klienten stiller seg til siktelsen.

– Har du vært koblet på denne saken før i dag?

– Ingen kommentar.

Terrorhensikt

Børge Enoksen sa på pressekonferansen fredag formiddag at hypotesen om at angrepet ble gjort med terrorhensikt, er styrket.

Han forklarer at Oslo tingrett har tatt stilling til bevisene i saken og om vilkårene for pågripelse er til stede. Retten har konkludert med at det er skjellig grunn til å mistenke Bhatti etter siktelsen.

– For å få en person pågrepet og utlevert fra et annet land, må man ha en rettslig beslutning fra Norge, sier Enoksen.

– Hvorfor har det tatt så lang tid som tre måneder å ta ut siktelse?

– Det er fordi det er en kompleks sak. Det er informasjon vi har fått, som til slutt har ledet til at vi mener det er riktig. Det var helt sentralt for oss å få avdekket om det var andre bak denne handlingen. Og nå har vi altså gått til det skritt å sikte en person for medvirkning, sier Enoksen.

260 fornærmede

Politiadvokaten sier at det nå er 260 fornærmede i saken, og at det er gjennomført i alt 570 avhør.

Den hovedsiktede i saken, Zaniar Matapour, er varetektsfengslet og siktet for drap og drapsforsøk med terrorhensikt. Han er fortsatt ikke avhørt.

PST bistår fortsatt Oslo politidistrikt i saken.

Bistandsadvokat for mange av de fornærmede, Christian Lundin, sier politiet har gjort en grundig og god jobb med etterforskningen etter skyteangrepet.

– Jeg tar til etterretning at politiet mener det PST hele tida har hevdet – at dette er terror. Med tanke på mine klienter styrker dette også inntrykket av at angrepet var rettet mot en stor gruppe mennesker for å skape frykt, sier Lundin til Dagbladet.