Diskusjonen om hvorvidt Lionel Messi er like stor som Diego Maradona, kan legges død. Nå er begge udødelige i det fotballgale landet.

Søndag kronet den lille magikeren en vanvittig karriere med det eneste han manglet, og som Maradona vant omtrent på egenhånd i 1986: Et VM-trofé.

– Det er galskap at det skulle skje på denne måten. Jeg ønsket det så mye. Jeg visste at Gud kom til å gi meg dette, jeg hadde det på følelsen. Nå skal det nytes, sa Messi i en uttalelse gjennom Argentinas fotballforbunds Twitter-konto.

To mål og genial pasning

Messi scoret finalens første mål på straffespark, og slo en genial pasning i forspillet til Angel Di Marias 2-0-mål. Frankrike var en skygge av seg selv, og produserte sin første reelle sjanse etter 68 minutters spill!

Men så fikk de en straffe etter klønete opptreden av Argentinas midtstopper Nicolas Otamendi. 2-1-målet ble satt inn av Kylian Mbappe etter 80 minutters spill, og bare to minutter senere sendte samme mann 2-2 i nettet på en klinisk volley.

Messi nok en gang

Et vanvittig drama gikk til ekstraomganger, og i det 109. minutt var Messi frempå igjen. Han satte inn returen til 3-2 etter at Hugo Lloris reddet Lautaro Martínez' avslutning.

Men det var ikke over. Frankrike fikk nok et straffespark da Mbappés skudd traff albuen til innbytter Gonzalo Montiel. Den franske juvelen kunne i det 118. minutt sette inn 3-3 med sin annen straffescoring i kampen.

Martinez reddet Argentina

På overtid i 2. ekstraomgang hadde begge lag store sjanser til å avgjøre. Emiliano Martinez, som til vanlig vokter buret for Aston Villa, berget Argentina med en kjemperedning på Randal Kolo Muanis avslutning like før slutt. I straffesparkkonkurransen reddet han også Kingsley Comans straffe etter at Mbappé og Messi scoret på hver sin.

Da Aurelien Tchouameni skjøt utenfor, kunne Gonzalo Monitiel, som hadde kommet på banen tidlig i 1. ekstraomgang, avgjøre det hele. Han sendte hele det argentinske folket til himmels ved å sette ballen hardt nede i det venstre hjørnet.

Lykkes på siste forsøk

Lionel Messi haar bare manglet VM-tittelen på sin lange merittliste. I sitt femte VM førte han altså Argentina til tittelen, den tredje i landets historie, og den første siden Diego Maradona bar laget på sine skuldre i 1986. I motsetning til Maradona scoret Messi også i finalen.

Da Messi trillet 1-0 i mål fra straffemerket i det 23. minutt, var det femte gang på syv kamper i Qatar-VM at han scoret kampens første mål. Han scoret i seks av de syv kampene.

I finalen ble Messi også den første spiller med 26 kamper i VM-sluttspill. Han uttalte før finalen at dette etter all sannsynlighet blir hans siste VM.

Pipekonsert mot Infantino

Fotball-VM i Qatar har vært ekstremt omstridt, det har blant annet blitt fastslått omfattende korrupsjon ved tildelingen av mesterskapet.

Et ukjent antall gjestearbeidere – de fleste fra fattige land i Asia – har mistet livet under det som av mange blir kalt slavearbeid i byggingen av VM-anlegg og tilhørende infrastruktur.

FIFA-president Gianni Infantino fikk øredøvende pipekonsert fra publikum da han deltok under utdelingen av medaljene etter finalen søndag.