Fra leiligheten sin i Frankrike, sitter Arild Andersen og tar kontroll på tiden sin. Der nede får han skape musikk og være seg selv.

Om fire måneder står han atter på scenen under Vestlandets store jazzfestival, Vossa Jazz, og ikke bare det. Han skal gjenskape smått legendariske «Sagn», bestillingsverket fra 1990.

– Det passet veldig godt å sette det opp igjen 30 år etterpå, forteller Andersen og humrer.

Dro verden rundt med «Sagn»

Den eneste som ikke dukker opp fra gjengen som fremførte det såkalte Tingingsverket i Idrettshallen 7. april, er perkusjonist Nana Vaconselos, som døde i 2016, 71 år gammel. Til våren er det Helge Nordbakken som skal erstatte den opprinnelige perkusjonisten.

– Vi fremførte «Sagn» for fem år siden, og da var Nana med oss, sammen med alle de som spilte verket på Voss i -90, forteller Andersen.

Det var ikke vanlig å spille Tingingsverket på Vossa Jazz mer enn den ene konserten før «Sagn» så dagens lys. Andersen forteller om interessen rundt verket i etterkant.

– Vi spilte «Sagn» i mange år etterpå. Fire år senere kom albumet «Arv», og etter hvert ble det fusjonert med «Sagn», forteller bassisten som skapte verket.

«Arv» var bestillingsverket bassisten laget til Nattjazz i 1993.

Gjengen fra Tingingsverket på Voss dro verden rundt etter den lørdagen i Idrettshallen i 1990.

– Vi fremførte «Sagn» i Brasil og i New York, og i store deler av Europa, sier han.

Bassisten gleder seg stort til konserten på Voss palmehelgen.

– Det blir akkurat det samme verket, men musikerne har utviklet seg mye siden den gang. Jeg husker spesielt Bugge Wesseltoft, som var en ung pianist helt i starten av en fantastisk karriere. Etter hvert som vi spilte verket, så vokste artistene med det. Det blir spennende å se hvordan lydbildet blir på Voss, men rammene blir det samme som i 1990, sier Andersen.

Det er mange år siden Vossa Jazz sluttet å bruke Idrettshallen som konsertarena. I vår blir det «Sagn» i den gamle kinoen på Vossevangen.

Holdt på å måtte avlyse

Det var rett før hele festivalen på Voss måtte avlyses den helgen. Natt til den store dagen for Tingingsverket begynte det å brenne på Scandinavian Star. Den morgenen våknet hele landet opp til den forferdelige ulykken, og på Voss vurderte man å avlyse hele festivalen.

– Jeg er glad festivalen bestemte seg for å fortsette. Det kan være godt å forene musikken med sorgen, forteller Arild Andersen til BA.

Bassisten fikk oppleve noe av det samme en del år senere. Andersen forteller at han skulle spille på Moldejazz den 23. juli 2011.

– Arrangørene av Moldejazz vurderte også å avlyse festivalen på grunn av terroren på Utøya, men vi fortsatte der også. Det er noe med å binde musikken sammen med sorgen. Det er noe veldig fint over det. Men det er helt klart at det var en spesiell følelse å gå på scenen den dagen, forteller Arild Andersen åpenhjertig.

Gleder seg til gjensynet med Voss

Andersen spilte en del konserter på Vossa Jazz før og rett etter Tingingsverket. Blant annet var han på festivalen sammen med legendariske Radka Toneff og hennes kvartett.

– Etter det var jeg ikke på festivalen på mange år. Men så ble jeg spurt om å spille åpningskonserten for to år siden, og nå skal jeg fremføre «Sagn» igjen. Det er fint å komme tilbake til Voss og festivalen, forteller Andersen.

Det blir ikke bare med den ene konserten. Etter Vossa Jazz drar hele ensemblet landet rundt for å fremføre det sagnomspunne Tingingsverket.

– Alle artistene er veldig klare for å gjøre dette, og jeg har funnet frem originalnotene, så dette skal bli veldig fint å gjøre, sier Andersen.

En kraftforsyning i seg selv

Festivalsjef på Vossa Jazz, Trude Storheim gleder seg ekstra mye til denne palmehelgen.

– «Sagn» var mitt første Tingingsverk. Det satte dype musikalske spor hos meg og har alltid vært en viktig del av min musikalske katalog, forteller Storheim om at Arild Andersen returnerer til Voss med det berømte bestillingsverket.

Journalisten fra bergenspressen var enige allerede da at dette var et verk for legendene.

Journalist Geir Nødset fra BA mente dette var et verk «som bestilt fra himmelen». Nødset definerte «Sagn» som det artigste og beste konserten på Vossa Jazz. Det samme mente Eva Røyrane fra konkurrenten Bergens Tidende: Kombinasjonen Vossa Jazz og noko så sjeldan som sol frå blå himmel gjorde i helga Voss til ein energiforsynande kraftstasjon utan like. «Kraftforsyninga nådde toppunktet i Idrettshallen under framføringa av tingingsverket «Sagn».

Vossa jazz og tingingsverk

Vossa Jazz ble etablert i 1973, og fra 1983 ble det laget Tingingsverk. Blant artistene som har laget slike verk for festivalen er Bendik Hofseth, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær og Ketil Bjørnstad.

Årets Tingingsverk skal lagets av trønderen Ingebrigt Håker Flaten.