Gå til sidens hovedinnhold

Mjelde krever endring for å unngå bunnstrid

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi må innse at hvis vi ikke gjør noe, vil situasjonen neste år bli den samme. Altså å kjempe med ryggen mot veggen, sier Åsane-trener Mons Ivar Mjelde.

«Monsamjelden» drev og forberedt Åsanes trening da BA snakket med ham onsdag. Ostringen var naturlig nok i kjempehumør etter at et Fredrikstad-tap kvelden i forveien sikret Åsanes kontrakt i 1. divisjon neste år. Samtidig var han krystallklar på at det må skje ting i klubben for å unngå nok et år med bunnstrid.

– Det må gjøres endringer, ellers blir det mer av det samme. Jeg ønsker å utvikle klubb og spillere, ikke kjempe med ryggen mot veggen, sier han.

– Mot sin hensikt

Åsane definerer seg som en klubb som skal utvikle egne spillere, og manglende bruk av «Åsane-gutter» ble brukt som et argument for ikke å tilby Kjetil Knutsen ny kontrakt i fjor høst. Den beslutningen skapte høye bølger internt, men det endte med at Mons Ivar Mjelde ble ansatt som ny hovedtrener. Også han har et klart «oppdrag» med å ta Åsane-talenter opp i A-stallen. Nå sier han klart ifra om hvordan han mener dette må skje.

Les også

Åsane reddet plassen: – Ekstremt lettet nå

 

– Det virker mot sin hensikt å hive innpå ungdom som ikke er gode nok, og det virker mot sin hensikt å bruke unge spillere hvis de ikke har støttespillere rundt seg. Noen må gå foran og stake ut en kurs, fastslår han.

I løpet av de tre siste årene har Vegard Leikvoll Moberg, Jakob Glesnes, Fredrik Pallesen Knudsen og Joachim Soltvedt forsvunnet fra Åsane. For å nevne noen.

– Det er profiler som har reist. De beviser sin kvalitet i sine nye klubber, og var støttespillere her. En skal ikke undervurdere verdien i slike spillere. Men Åsane har ikke i tilstrekkelig grad klart å erstatte dem. Det er jo ingen hemmelighet at vi har leitet etter en erstatter for Vegard i hele år, uten å finne den rette. Og vi henter ikke bare for å hente, understreker han.

En proff overdrivelse

– Denne type støttespillere er de som «driver» et lag. Vegard var en ledestjerne i Åsane. Både Jakob og Fredrik var «stolper» i forsvar, og Joakim var poengkongen vår.

– Hvis vi ser helt konkret på hva vi har prestert i år, så har vi spilt altfor mange kamper uavgjort. Og det er nettopp slike rutinerte støttespillere som ofte vipper kampene i din favør, påpeker Mjelde.

– Statistikken viser at Åsane i 2016 lå helt i bunn i 1. divisjon når det gjaldt å ha spillere med toppfotball-erfaring i stallen. Sånn sett overpresterte de når de klarte seg. I år har Erik Huseklepp kommet inn hos oss. Han hever selvsagt det snittet med all sin erfaring, men uansett så ligger vi langt nede på den statistikken, påpeker Mjelde.

Trening foran spillerkjøp

– Det er klart at «referansespillere» som de Mons nevner er viktig for å stabilisere et lag, sier sportssjef Trond Bjørndal.

– Men også en profesjonalisering av hverdagen vil heve oss. For selv om spillerne er på proffkontrakter, er det en overdrivelse å kalle dem proffer slik vi driver i dag. Og vi vil aldri få masse penger å hive etter dem. Men vi må jobbe blant annet for å øke tilgjengeligheten for spillerne våre til å trene, påpeker han.

– Dette vil også kunne løfte oss. For det vil aldri bli slik at overgangsvinduene er avgjørende for driften av Åsane, sier Bjørndal til BA.

Færre bergensere på laget

Åsane har ikke startet med flere egenproduserte spillere i år enn de gjorde under Kjetil Knutsen. Og Mjelde har ofte spilt med færre bergensere og hordalendinger på laget enn forgjengeren gjorde.

Men på veien mot å bli en klubb som produserer mange A-spillere selv, har de i løpet av 2017 ansatt flere lønnede trenere i aldersbestemt avdeling.

– Det er viktig for identiteten til Åsane å få opp egne spillere, og vi har jo folk som har hatt et gjennombrudd i år. Magnus Bruun-Hanssen er vel det fremste eksempelet, han har spilt en god del. Og både Sander Nordhagen og David Mkrtchyan har fått sine debuter. Jeg gleder meg til å jobbe videre med disse, men de er nødt til å ha noen ledestjerner rundt seg, sier Mons Ivar Mjelde.

Kommentarer til denne saken