Skole i Åsane stenger gymsalen etter mulig funn av helseskadelig stoff

Haukedalen skole stenger av gymsalen etter funn av gamle plater som kan inneholde asbest.

Haukedalen skole stenger av gymsalen etter funn av gamle plater som kan inneholde asbest. Foto:

– Vi er bekymret for at asbest-støvet kan ha spredd seg, og tar derfor ingen sjanser, sier Truls Larsen.

DEL

Han er rektor ved Haukedalen skole i Åsane. 

I helgen var det et branntilløp i guttegarderoben ved skolen, og rommet ble helt utbrent.

Brannen skyldes sannsynligvis en elektrisk feil, og det er ikke noe som tilsier at brannen var påsatt. Dette skriver skolen i en melding på sine nettsider

– Først trodde vi at kunne bruke gymsalen som normalt, men så ble det oppdaget gamle bygningsplater i den utbrente garderoben. Slike som trolig inneholder asbest. Siden brannvesenet måtte rive ut en del, har vi valgt å stenge av gymsalen i tillegg til garderobene, sier Truls Larsen.

Helseskadelig og forbudt stoff

Det har nå blitt tatt prøver i rommene, samt i lærerværelset som ligger over garderobene, for å være sikre på at ikke noen vil bli eksponert for asbest. Rommene som kan ha fått sot i seg etter brannen har også blitt grundig rengjort, ifølge rektoren.

– Det er ennå uklart om det er frigjort asbest i det utbrente området. Men vi er bekymret for at det kan ha spredd seg, og tar derfor ingen sjanser, sier rektoren.

Gymsalen og garderobene skal ha et eget lukket ventilasjonsanlegg.

– Etter det vi forstår, så er det er ikke mistanke om at det kan være spredning videre på skolen, sier Larsen. 

Asbest er et fintrådet og bøyelig mineral. Innånding av asbeststøv er helsefarlig, og i en rekke land er det innført restriksjoner i forbindelse med bruken av stoffet.

Det har vært forbud mot bruk i Norge siden 1985 på grunn av fare for utvikling av kreft.

Får asbesten ligge i ro, er den ikke noe problem. Det er når støvet blir spredd ut i rommet at det kan føre til skade.

For å ta skade av asbest må man være eksponert i svært høye doser og lang tid, ifølge en uttalelse assisterende kommuneoverlege, Arve Bang, tidligere har gitt til BA.

Saken fortsetter under bildet:

Slik ser guttegarderoben ut etter helgens branntilløp. Det skal ha vært snakk om en ulmebrann, ifølge rektoren. Garderoben er helt utbrent.

Slik ser guttegarderoben ut etter helgens branntilløp. Det skal ha vært snakk om en ulmebrann, ifølge rektoren. Garderoben er helt utbrent. Foto:

– Forstår om noen er bekymret

Stengingen berører også trening på kveldstid, ifølge meldingen på skolens nettsider. 

– Jeg har ikke mottatt noen meldinger fra bekymrede foreldre. Kun positive om at de er glad for å få rask og god informasjon, sier rektoren.

Men han sier også at han har forståelse dersom det er noen som er bekymret.

– Gymsalen har ikke vært i bruk etter brannen. Nå må vi vente på prøvesvarene. Det kan bli en uke med stenging. Folk som kan dette vil ta hånd om dette på en riktig og forsvarlig måte, sier Truls Larsen.

– Men det blir nok litt utegym i dagene fremover, eller kanskje litt ekstra matte. Så får de få igjen en ekstra gymtime i salen når den er ordnet opp igjen, legger han til. 

Artikkeltags