Tidligere fotballspiller, Trygve Johannessen, fyller 70 år 11. januar. Han er mest kjent for sin tid i Viking, der han var med å vinne fire seriemesterskap og ett cupmesterskap i perioden 1974-1982. Han scoret i alt 181 mål på 312 kamper for Viking.

Han kan med rette kalles en produktiv målscorer. En som virkelig kunne overrumple motstanderen.

Ordtaket «den skal tidlig krøkes som god krok skal bli» passer godt til Trygve. Han startet sin karriere i Florvåg, der han allerede hadde spilt flere ungdomslandskamper. Sommeren 1974 ble han hentet til Viking for den nette sum av vel 30.000 kroner! Det var på den tid penger var tabu i norsk fotball.

For å bli målscorer av Trygves kaliber, trengtes et klart hode og sterke, raske føtter. Sammen med en råsterk kropp ble han en for tungvekter å regne. Han knuste rekorder. Han ble toppscorer i 1. divisjon i 1977 og 1982.

Når man nærmest synes å være født inn i fotballen blir man også ettertraktet. Dette ledet til det norske landslaget der han fikk fem kamper. Det hadde nok blitt enda flere om han ikke måtte «bite i det sure eplet» for Rosenborgs Odd Iversen.

I Sportsklubben Brann spilte han to sesonger. På 32 kamper rakk han å score 15 mål.

Etter noen korte opphold i Vidar, avsluttet han fotballkarrieren i Florvåg. Hans eminente tilslag på ballen gjorde at den fikk stor fart. Det fortelles historier om at det sammen med den sterke vinden på Bergheim noen ganger resulterte i at dommeren ikke alltid så hvor ballen havnet.

Når dommeren måtte kontakte linjedommeren med spørsmålet: «Så du kor ballen gjekk?», ja da forstår man egentlig hvor fort den gikk.

Han ble etter hvert fotballtrener. Blant annet i Florvåg, Follese, Askøy Fotballklubb og Løv-Ham. I sistnevnte klubb ledet han laget til opprykk til 2. divisjon, det tredje øverste nivået i norsk fotball den gang.

Som privatperson har han tjent til livets opphold som økonomimedarbeider, først i Norsk Hydro og senere Equinor, der han nå har sin siste arbeidsdag 31. januar. Han har to barn, og fire barnebarn.

Som 70-åring har han fremdeles full fart fremover. Spør du han om helsen svarer han kort og greit: «Still going strong!»

Selv vokste Trygve opp i et arbeiderklassesamfunn. Her har han båret med seg noe av det beste der mennesker bryr seg om hverandre. Solidaritet har alltid stått høyt hos jubilanten. Han kan til tider virke sjenert, ja kanskje litt reservert. Men som sammenlignbar med Messi og med plass på laget til Vikings 11 utvalgte gjennom alle tider, har han god grunn til å være stolt.

Trygve Johannessen, som skjøt Askøy inn på fotballkartet, har nå lagt støvlene på hyllen. Det er mange med meg som ønsker jubilanten til lykke med dagen og ikke minst alt godt i sin nye pensjonisttilværelse.