Gå til sidens hovedinnhold

Demonstrerer for å få regjeringen til å følge flyktningekonvensjonen

Artikkelen er over 5 år gammel

– Dette handler ikke om å åpne grensene, men om at alle har rett til å få sin asylsøknad behandlet.

Slik innledet Silje O. Heltne markeringen på Festplassen. Markeringen og fakkeltoget i regi av «Refugees Welcome to Norway» er en protest mot at Norges regjering vil sende folk tilbake til Russland, uten å vurdere asylsøknaden deres.

– Det er ikke en rettsstat som Norge verdig, fastslår Heltne.

Ikke så enkelt lenger

Også i Trondheim og i Oslo ble de holdt tilsvarende demonstrasjoner under fanen «Bevar asylretten». Etter at arrangementet ble tatt initiativ til for en ukes tid siden, har den norske regjeringens forhold til Russlands styresmakter surnet.

Men over hele landet sitter det asylsøkere som kom over grensen i nord og venter på å returnert til Russland.

 

Totalt mener Norges regjering at det er 4700 asylsøkere som kan sendes tilbake over grensen. Russland sier at det er uaktuelt.

En av appellantene, Hanne Heszlein-Lossius (35), har blitt kjent i Bergen for sitt sterke engasjement for flyktningene. I fjor høst dro hun til den greske øyen Lesbos og jobbet som lege blant flyktningene fra blant annet Syria.

Hun mener mange av perspektivene i den norske debatten om flyktningestrømmene er litt i overkant navlebeskuende.

– Hvert flyktninge-liv er like viktig som mitt liv, som deres liv, som Ernas liv, talte hun til folkemengden.

Les også

«Smykkeloven» splitter regjeringen

 

Får internasjonal kritikk

FNs høykommissær for flyktninger kritiserer Norge for å returnere asylsøkere til Russland. Denne uken ble det også kjent at Russland returnerte to asylsøkere fra Syria til Syria for ett år siden.

– Vi snakker om et land som har tatt bevilget 820 asylsøknader siden de underskrev flyktningekonvensjonen, sier Heszlein-Lossius.

Til BA sier hun at det er ikke Norge som opplever en flyktningkrise, men hvert enkelt menneske og familie som er på flukt.

– For dem er dette en krise. Ingen i Norge har lidd noen nød på grunn av flyktningesituasjonen.

Legen mener tilstrømningen av flyktninger fra de krigsherjede områdene ikke vil stoppe med det første.

Les også

Mandag har 54 flyktningbarn første skoledag

 

Vil velge farligere ruter

– Folk vil forsøke å komme seg vekk fra krig og undertrykkelse. Ved å stoppe ruten fra Russland vil Norge være med på å øke faren for at flyktningene velger mye farligere metoder for å komme seg bort, som båt over Middelhavet, sier Heszlein-Lossius.

I talen kom aktivisten inn på at integreringsminister Sylvi Listhaug er bekymret. 

– Hun er garantert ikke reddere enn kvinnen som dro med seg tre barn fra Afghanistan, over havet, i flukt fra Taliban. Listhaug er garantert ikke reddere enn den seks år gamle jenten som flyktet over havet helt alene.