Både smittetallene for korona og strømprisene har eksplodert. Begge deler til nærmest utenkelige nivå. Situasjonen hadde neppe vært bedre om SV var med i regjeringen. Det som er helt sikkert er at SV nå har det langt bedre utenfor. Det er nesten så man skulle tro at partilederen fra Bergen var synsk da han takket nei.

Samtidig var det strengt tatt allerede i oktober mulig å se at både det ene og andre kunne komme til å øke kraftig. Ikke nok med at SV slipper å løse både korona- og strømpris-krise. Partiet fikk også gjennomført mye god SV-politikk i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene. Det er ikke rart at pilene peker oppover for SV på meningsmålingene.

Støre-regjeringen sliter stadig mer med å finne løsningen på koronapandemien. Her må det i høyeste grad være skylddeling med forgjengerne. Solberg-regjeringen hadde det så travelt med å avlyse korona at den nye regjeringen ikke bare stilte på null, men i solid minus.

Når man først har fortalt folket at faren er over, og at smittetall ikke betyr så mye, så er det ikke enkelt å overbevise dem om det motsatte. Panikk vil uansett ikke løse noen krise. Verken nasjonalt eller lokalt. Ingen, og spesielt ikke regjeringen, bør lenger utelukke vaksinetvang.

Samtidig sliter regjeringen kraftig med strømprisene. Det gjør enorm forskjell for en husholdning om en kilowatt koster 50 øre eller 5 kroner, men det finnes knapt noen perfekt og rettferdig løsning på kort sikt. På toppen av det hele kan nettleien også eksplodere neste år. Det var ikke grenser for hvor viktig det var å få tvunget smarte strømmålere inn i alle hjem. Det burde være en selvfølge at en smart måler til enhver tid kan fortelle deg hvor mye strøm du bruker. Det bør først på plass.

Vi skal ikke foreslå at regjeringen slår to fluer i en smekk, og bare hjelper de som har tatt koronavaksine med strømregningen. Vi vil derimot ikke bli overrasket om SV vil være med i regjeringen når krisene er over.