Det hele startet i orkesterbaren en sein kveld i februar.

To av musikerne i Bergen Filharmoniske Orkester, Berend Mulder og Ameline Chauvette Groux ble stående å snakke om hobbyer de hadde utenom musikken. Og så ballet det på seg.

— Jeg fortalte at jeg lager møbler, og Ameline syr forskjellige klesplagg og tegner. Hun er vanvittig kreativ, og lager virkelig fine ting, skryter Mulder.

Sammen ble de enig om at det hadde vært gøy å lage et julemarked, hvor de donerte pengene til et veldedig formål.

— Det er fort gjort å bli entusiastisk når man snakker om det, men så blir det for komplisert å gjennomføre. Men denne gangen har vi gjort alvor av det, sier han.

Julemarkedet finner sted i foajeen i Grieghallen, lørdag klokken ti.

Flere av musikerne viste seg å være kreative på fritiden, og alle har bidratt med å lage ting som skal selges på markedet.

— Jeg har snekret sammen et kaffebord, og de andre har laget alt fra klær til strikkesokker og forskjellig mat og julegodteri. Alt er hjemmelaget, forteller Mulder.

Huskonserter

I tillegg til julemarkedet skal de auksjonere bort fire huskonserter. Laveste bud er 1000 kroner.

— Det er et ganske unikt tilbud. Vanligvis ville det kostet tusenvis, så vi håper noen benytter seg av denne sjansen. Det går jo an å få det på en arbeidsplass også. Vi håper at kanskje et sykehjem vil gjøre det. Da får vi bidratt til et veldedig formål samtidig som vi får gitt de gamle en sjelden opplevelse, sier fiolinist Jutta Mårgenstern.

Engasjementet fra eksterne leverandører har vært overveldende. Edvard Grieg-koret stiller med ti korister som den ene av fire huskonserter. På denne konserten er laveste bud noe høyere.

— Grieghallen har gitt oss lov til å bruke foajeen gratis, De Bergenske stiller med gratis gløgg til alle som kommer, og Hotell Terminus har tilbudt seg å låne ut et lokale hvis de som vinner budrunden ikke har plass, eller ønsker å arrangere huskonserten hjemme, forteller hun.

Fiolinist Melina Mandozzi har også stilt huset sitt til disposisjon for de som måtte ønske det.

Et viktig bidrag

Underveis i julemarkedet blir det ny konsert hver time, og smitteverntiltakene skal etterfølges nøye.

— Vi har en vekter i døren som skal sørge for at det maks er femti personer inne samtidig. Det er stor plass, og vi skal sørge for at det blir en trygg opplevelse for de som tar turen innom oss på lørdag, sier Mulder.

Det er første gangen Harmonien arrangerer et julemarked, og de er spent på hvor mange som vil dukke opp.

— Én dag er vi redd for at det ikke kommer noen, og en annen dag er vi bekymret for at vi ikke har laget nok produkter. Men vi håper at det blir suksess og at vi får samlet inn noen kroner til veldedighet.

— Vi valgte Dråpen i Havet denne gangen. Flyktningkrisen i Hellas er prekær, og det er tusenvis av mennesker der nede som også skal prøve å feire en jul. Og fordi de er en såpass liten administrasjon går mesteparten av pengene direkte til mat, medisiner og klær. Det er et viktig bidrag, sier Mulder.