– Jeg er veldig glad i gresk mytologi, ja – i mytologi generelt, sier Aurora. Som synes det er interessant med alle de forskjellige måtene mennesker prøver å finne svar på «alle de ubesvarlige spørsmålene», enten det er mytologi, tro, religion eller overjordiske fortellinger. Men hun har én favoritt:

– Jeg synes gresk mytologi er min ideelle verden; et fint møte mellom noe guddommelig og fantastisk og allmektig, men også noe menneskelig og ekte. De er feilbarlige, og det er lite skam integrert i gresk mytologi. Det er så mye skam i dagens samfunn, sier hun:

– Mange ting som er naturlige og kunne vært ganske nydelige, er skambelagt. Men de tilba guder som var litt nærere oss, guder de nesten kunne ta på.

Promoteus

Derfor er hver av de 15 låtene på Auroras tredjealbum «The Gods We Can Touch», som slippes 21. januar 2022, inspirert av en gresk gud eller gudinne.

Den nye singelen fra albumet, «Giving In To The Love», er for eksempel inspirert av Prometeus, ofte kalt menneskenes skaper, og den som bragte oss ilden. Ifølge omtalen tar låten for seg «besettelsen med skjønnhet som menneskeheten har for tiden får oss til å glemme og sette pris på ilden som ulmer inni oss, der vårt indre selv er den viktigste delen».

Det lyder litt annerledes enn låtomtaler flest, men så er også Aurora Aksnes en artist ulik andre. Hun skrev sine gude- og gudinneinspirerte låter i løpet av det siste året. Alt startet med platetittel og tema.

– Så skriver jeg sangene, det bare skjer, som om det er forutbestemt. Låtene bare kommer her og der, en og en, litt om litt. De oppstår i øyeblikkene med stillhet, inne i mitt eget hode.

Morsfølelse

Hun slo seg til i Rosendal i én måned for å spille dem inn på albumet som følger etter «All My Demons Greeting Me as a Friend» fra 2016 og «A Different Kind of Human (Step 2)» fra 2019.

– Jeg tenker ikke så mye over annet enn at jeg bare vil lage mange album. Det er mitt mål på denne jord fordi det er så gøy. Det å være i studio er min favoritting i hele verden. Det er der jeg hører hjemme, og der jeg blir minnet på noe så stort og eksistensielt som hvorfor jeg fins. Det gir veldig mening at jeg fins når jeg er i studio. I studio gir alt mening.

Det er der hun innser at sangene hennes finnes også, når hun tar med «alle ordene og melodiene» til studio og spiller dem inn.

– Det er det nærmeste jeg har til å bli mor, tror jeg: Den følelsen jeg har når jeg har laget musikk. Før var det ingenting, den fantes ikke. Men så har jeg laget en sang, av ord og melodier, for første gang og som vil være her for alltid. Det er stort og føles stort. Det gir meg en så fantastisk følelse.

Øyaklar

Denne uken ble det klart at hun endelig skal headline Øyafestivalen igjen, etter mye venting. Det blir ifølge bookingsjef Claes Olsen hennes første konsert på Østlandet siden 2019, og han har troen på 2022 blir et stort år for Aurora, både i Norge og internasjonalt.

Men allerede måneden etter albumslippet legger Aurora ut på en stor Europa-turné. Hun starter i Milano 13. februar og stopper innom byer som Paris, Berlin og London, svinger innom Sverige og Danmark, før hun runder av i april etter åtte konserter i Storbritannia og Irland.

– Turnélivet er et rart liv, men veldig viktig. Det er da du virkelig får møtt menneskene du lager musikken til, som du er inspirert av og skriver om, sier Aurora selv. Hennes fans, som kaller seg Warriors and Weirdos, er svært engasjert i henne – og hun i dem. Hun kaller det «et rart og ulogisk, men nydelig, forhold».

– Det er de som viser meg at jeg heller ikke er alene. At det finnes flere som er lik meg i verden enn det jeg trodde fantes. Man får nesten en trygghet og familiefølelse. De har bidratt til at jeg føler meg forstått, at vi har noe til felles og kan føle tilknytning. For jeg synes til tider det er vanskelig å connecte med mennesker.

Skumlere

Selv om Aurora er flittig i sosiale medier, med 2,1 millioner følgere på Instagram, 3,5 millioner abonnenter på YouTube og en halv million på Facebook, har hun likevel sine betenkeligheter.

– Idag lever vi en absurd verden, hvor vi tror at vi må presentere oss selv for hele verden på internett på en veldig unaturlig skala. Jeg tror det hindrer mye livsnytelse og gjør at vi får en veldig feil idé om hva som gjør oss verdt noe. Det er vanskelig å presentere de indre tingene på dette stedet vi kaller internett. Når man føler man må forholde seg til en hel verden – og potensielt kan nå ut så langt – tror jeg det blir mye skumlere å være menneske. Og vanskeligere å elske det med oss selv som gjør oss til mennesker, fordi vi sammenligner med andres urealistiske presentasjoner.

– Vi har nå bare ett liv, og det er dumt å la ting gå for mye utover det som bare kunne vært vakkert og fritt og deilig – men som vi gjør til noe rart og skamfullt og stygt.

Aurora er i England når NTB snakker med henne. Hun skal fotograferes, og på spørsmål om hva som videre venter, lyder svaret:

– Jeg vet ikke. Noe skal jeg. Jeg forholder meg sjelden til morgendagen. Nåtiden er ganske så altoppslukende, og jeg liker å la den være det. Jeg tror det er bedre å leve hver dag, en dag om gangen, særlig når man har så mye å gjøre. Det hjelper meg veldig å være til stede her og nå. Alt får mer verdi. Jeg er glad i små ting som gir kortsiktig glede. Og en dose kortsiktig glede hver dag blir langsiktig glede.