Austevoll-fergen ble innstilt: Måtte skysses hjem i en fiskebåt

Cindy Wollan og datter Izabella (11) ønsker seg en kleinspitz-valp, men turen til kennelen ble mer utfordrende enn forventet.

Cindy Wollan og datter Izabella (11) ønsker seg en kleinspitz-valp, men turen til kennelen ble mer utfordrende enn forventet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Cindy Wollan og datter Izabella (11) skulle bare se på valper i Austevoll mandag kveld. Så fikk de vite at de ikke kom seg tilbake til Fana.

DEL

Tirsdag morgen var fergesambandet Hufthamar - Krokeide igjen i drift etter at fergen ble innstilt store deler av mandagen.

Første avgang var 0555 fra Hufthamar, og administrerende direktør Grete Fuglem Tennås i FosenNamsos Sjø sier at det har blitt jobbet med fergen gjennom natten.

– Det har vært problemer med både motoren og alarmsystemet. Teknikerne har byttet ut deler og jobbet godt i hele natt. Vi har kjørt flere avganger nå, og nå skal alt være i orden, sier Tennås tirsdag morgen.

Hun sier passasjerer som ønsker eventuell erstatning kan ta kontakt med selskapet.

– De kan sende krav til selskapet, og så vil dette bli behandlet i forhold til gjeldende regelverk, sier Tennås.

Skulle se på valper

Turen til Austevoll mandag kveld skulle i utgangspunktet være et kjapt besøk for Cindy Wollan og datter Izabella (11).

De skulle bare se på valper hos en kennel på Storebø, for så å dra hjem igjen til Fana.

– Vi dro over med fergen klokken 19. Vi sto på kaien lenge før fergen endelig kom. Før vi kjørte inn spurte jeg om vi kom oss hjem i dag, og jeg fikk bekreftet at det skulle gå bra, sier Wollan til BA.

Da fergen nesten var kommet over til kaien på Hufthamar kom kontrabeskjeden over høyttaleranlegget.

– Vi fikk beskjed om at fergen var innstilt, så nå kommer vi oss ikke hjem. Jeg vet ikke hva vi gjør, sa hun til BA mandag kveld.

Fortvilet

Planen var å ta fergen tilbake klokken 21. Det som gjorde situasjonen ekstra stressende var at Wollan måtte tilbake for å gå på jobb tirsdag morgen, og datteren skal på skolen. Ikke har de familie eller kjente de kunne overnatte hos heller.

– Izabella spurte om vi kunne ta bussen, men jeg måtte forklare at vi må ha ferge for å komme over, sier hun til BA.

I den fortvilende situasjonen fikk de etter hvert hjelp. Flere lokale la ut meldinger på en Facebook-gruppe for å ordne båtskyss til dem som ikke kom seg over på den andre siden.

– Vi er blitt reddet av to snille karer med en fiskebåt. De kjørete oss til Krokeide kai. Bilen kommer med første ferge i morgen tidlig, forteller hun til BA.

Fergen fra Husavik til Sandvikvåg har ikke vært et alternativ da den hadde siste avgang klokken 1915.

BA har snakket med flere som forteller at det var fortvilte mennesker på begge siden av fjorden mandag kveld som ikke kom seg over.

Tekniske problemer

Klokken 21.30 la driftsselskapet Fosen Namsos Sjø ut melding på hjemmesiden om at MF Tranøy ble kansellert ut dagen på grunn av tekniske problemer.

Administrerende direktør Grete Fuglem Tennås opplyser til BA at det har vært utfordringer med MF Tranøy gjennom hele dagen.

– Dette er en ferge vi har leid inn og som ble satt i rute i dag. Vi har hatt tekniske problemer som har vedvart. Av sikkerhetsmessige årsaker valgte vi å legge fergen til kai i kveld for å unngå at det kan skje uhell. Servicepersonell jobber sammen med mannskaper vårt om bord gjennom natten for å løse problemene, sier Tennås til BA, og legger til:

– Vi jobber for å få fergen klar igjen til drift tirsdag morgen.

Kan ikke bytte ferge

Direktøren sier at hun forstår at folk er fortvilet.

– Det har vært en dag med tekniske problemer, og folk kommer seg ikke hjem.

Hun forteller at mange har forventninger om at det går an å bytte ferge og sette inn den som går mellom Husavik og Sandvikvåg i stedet.

– Det er mennesker om bord som skal være godkjent for å gå i sambandet, og det er også snakk om hviletid. Vi har undersøkt om vi kunne ta inn en annen ferge, men det går ikke av sikkerhetsmessige årsaker. Vi forholder oss til regelverket.

– Hva gjør dere for passasjererene som ikke kommer seg hjem?

– Hvis noen vil rette erstatningskrav, så må de sende dette inn.

Selskapet er ikke behjelpelig om noen trenger overnatting.

– Det må den enkelte ordne selv., sier Tennås.

Mye fergetrøbbel

Sambandet betjenes vanligvis av MF Trondheim som hovedferge og MF Marstein som B-ferge. Men MF Marstein er for tiden i drift et annet sted.

I vinter var den reserveferge på Halhjem – Våge fordi fergen der, MF Selbjørnsfjord, var inne til reparasjon.

Så skjedde det et uhell med en ny ferge, denne gang var det MF Fosen som går mellom Hatvik-Venjaneset som gikk på grunn. Siden i februar har derfor MF Marstein gått på denne strekningen.

Fra og med 1. januar 2018 skal Fjord 1 ta over driften av sambandet mellom Krokeide-Hufthamar og Husavik-Sandvikvåg.

Fra 1. januar 2020 tar de også over følgende samband:

• Sløvåg-Leirvåg
• Fedje Sævrøy
• Halhjem-Våge
• Hatvik-Venjaneset
• Langevåg-Buavåg

Artikkeltags