Gå til sidens hovedinnhold

Hvem er Årets Bergenser?

Artikkelen er over 11 år gammel

For ellevte året kårer BA Årets Bergenser. Og som alltid ber vi BA-leserne om råd.

– Det er en viktig og flott tradisjon for byens lokalavis å kåre Årets Bergenser, sier BAs sjefredaktør Anders Nyland, som skal dele ut hederen når den rette personen er plukket ut oppunder jul.

VIDT SPENN: De elleve tidligere vinnerne av hederstittelen er spredt fra kultur og underholdning til politikk og idrett::

1998: Herborg Kråkevik.

1999: Kvinner på randen.

2000: Thor Brekkeflat.

2001: Rolf B. Wegner.

2002: Erna Solberg.

2003: Herman Friele.

2004: Kurt Nilsen.

2005: Trond Mohn.

2006: Davy Wathne.

2007: Mons Ivar Mjelde.

2008: Anne-Grete Strøm-Erichsen.

2009:?

  • Hvem mener du bør kåres til Årets Bergenser? Send ditt svar på SMS med kodeord «BASTEM» til 2229. Meldingen koster 5 kroner. Du kan også sende inn forslag på e-post der du kan begrunne valget ditt: aaretsbergenser@ba.no.

HJELP: Opp gjennom årene har BA-leserne hatt sterke meninger om hvem som burde kåres til Årets Bergenser.

– Vi håper at leserne også i år hjelper til med sine råd. Det er også fullt mulig å foreslå en helt annen enn de kandidatene BA-redaksjonen har kommet frem til, sier Nyland.

AUDUN BJØRLO LYSBAKKEN (32) har vært SVs nestleder siden 2006. Han har sittet på Stortinget fra 2001 til 2005 og fra 2009. Nå er han barne- likestillings- og inkluderingsminister i Stoltenberg II-regjeringen og en ivrig Brann-tilhenger.

NINA KARIN MONSEN (66) er filosof og forfatter. Har satt sitt preg på norsk debatt siden 1970-tallet, særlig om moralfilosofiske emner. Da hun ble tildelt Fritt Ord-prisen i år, vakte hennes uttalelser om homofili og barneoppdragelse bestyrtelse.

HELGA SELLEVOLD (84) leder for Kamp For De Eldre. Har i mange år kjempet utrettelig for de eldres sak i samfunnet, både her i Bergen og på Stortinget i Oslo. Den myndige damen sørger for at både politikere og byråkrater hører etter.

ØYSTEIN SØBSTAD (63) er smittevernoverlege i Bergen. Denne høsten har han stadig vært i media og snakket om svineinfluensa. Alltid åpen og imøtekommende overfor pressen. Ytrer seg klart og nøkternt om pandemien. På fritiden er han en dyktig saksofonist.

MONICA MÆLAND (41) er den andre byrådslederen i Bergen. Tobarnsmoren, som opprinnelig er fra Arendal, har klart å holde roret støtt, selv når Frp gikk ut av byrådssamarbeidet eller nære kollegaer sluttet. Mæland nyter stor respekt også politiske motstandere.

CECILIA BRÆKHUS (28) ble tidenes første profesjonelle norske verdensmester i boksing i noen av de større bokseforbundene. Vant mesterbeltene i World Boxing Association og World Boxing Council i weltervekt, etter at hun slo danske Vinni Skovgaard. Forsvarte senere tittelen.

ERIK HUSEKLEPP (25) slo i år ut i full blomst. Toppscorer for Brann med 15 mål, og ble poengkonge (mål+assist) i eliteserien. Han er en av Egil «Drillo» Olsens favoritter. Noterte seg også for sitt første mål for Norge da han i august scoret i Norges 4-0-seier over Skottland.

GUNNAR STAALESEN (62). Ingen annen forfatter har i samme grad satt Bergen på kartet som ham. Gjennom bøkene og filmene om Varg Veum har bergenske smau blitt kjent langt ut over landets grenser.

FRANK NES (46). Er det mulig å overgå øyeblikket da Rolling Stones gikk på scenen på Koengen 1. september 2006? Daglig leder i Bergen Live har stadig vist evnen til å overgå seg selv, i år igjen med Bruce Springsteen og Coldplay på Koengen i samme konsertsesong.

BJARTE HJELMELAND (39). – Jeg stortrives med at det er fullt i teatersalongen, har teatersjef Bjarte Hjelmeland (39) uttalt. Da har han kost seg godt denne høsten. Flere vil stifte bekjentskap med ham i dokusåpen «Med Bjarte på rette staden».

VINSKVETTENs suksesshow «No kjem dei tre siste» tar utgangspunkt i at gruppen er på gamlehjem. Men denne pensjoneringen vil ikke bergensere ha noe av, om lag 35 000 av oss har gått mann av huse for å få med seg denne samlingen av Vinsvett-godbiter.