Ved foten av steintrappene opp til Johanneskirken har BA funnet sitt nye hjem.

– Sammen med EGD Property bringer vi et av byens flotteste bygg tilbake til fordums prakt. Dette blir en forskjønnelse for byen, sier BAs sjefredaktør, Sigvald Sveinbjørnsson.

Behøver mer plass

Plassmangel er hovedårsaken til at BA avslutter samboerskapet med rivalene og de andre bedriftene i Medielandsbyen. BA har vokst kraftig de siste årene, både i opplag og i antall medarbeidere.

Forut for flyttingen fra Christian Michelsens gate i 2017 bestilte BA simpelthen for få kvadratmeter i klyngen. I sitt nye bygg får BA betydelig mer plass fordelt på tre etasjer, samt underetasjen.

– Når vi først måtte flytte på oss, ønsket vi å komme tettere på sentrum og nærmere de vi skriver for og om. Vi vil ønske lesere og publikum velkommen inn.

– Nå blir det lett å ta kontakt og lett for å komme oss ut. BA er en lokalavis og da må vi være tett på lokalmiljøet. Nå blir vi plassert i en historisk viktig gate i et veldig tydelig BA-hus, som samtidig tar vare på den fantastiske arkitektoniske arven som vi har i denne byen, sier Sveinbjørnsson.

Sjefredaktøren skryter av samarbeidet med Tor Fredrik Müller i EGD Property, som har speidet markedet for BA.

– Müllers tanker om byutvikling passet perfekt til våre ideer om hvordan et avishus for BA kan se ut. Vi har begge et felles mål om å bidra til å gjøre Bergen bedre. Da Vestre Torggate 11 dukket opp på radaren høsten 2019, innså både BA og EGD Property at dette kan være det perfekte huset for BA.

Müller stemmer i.

– Da vi fikk vite at BA ønsket seg tilbake på gateplan i Bergen sentrum, så jeg med en gang for meg hvordan det kunne løses på en god måte. Bergensklinikken hadde flyttet ut og store deler av dette bygget var dermed ledig.

Han forteller at han kontaktet Birger Grevstad, eier av Vestre Torggate 11, og presenterte sine tanker.

– I løpet av få dager ble vi enige om å eie og utvikle dette vakre bygget i fellesskap. I Byarkivet fant vi bilder fra husets opprinnelse, og vi vil nå forsøke å gjenskape bygget til fordums prakt. De gamle smijernsbalkongene skal reetableres, gammel utsmykning og spiret skal tilbakeføres, samt at vi skal fargesette bygget på en vakker måte, sier Müller.

– Skjult perle

Arbeidet foregår i tett dialog med Byantikvaren, rådgiver Sven Gundersen og arkitekter i Vill Urbanisme.

– Vi har utrolig mye å være stolt av i Bergen. En av de skjulte skattene er kvartalene med murhus. Svært mange fine hus er litt glemte, fordi alle er i samme hvite farge. Nå som en av byens mest kjærlige eiendomsutviklere kjøper dette bygget, får vi sammen med BA muligheten til å løfte bygget av glemselen. Vi skal fylle det med liv på gateplan, åpne opp og sette i stand et historisk bygg og en skjult perle, sier Fredrik Barth i Vill Urbanisme.

– Jeg tror det kommer til å oppleves som en skatt av et bygg og mest av alt som et åpent og inkluderende bygg, som inviterer inn. Der kan vi komme på besøk til lokalavisen og føle oss hjemme, det håper jeg på, fortsetter sivilarkitekten.

BA får åpne vindusflater mot gaten og kan invitere publikum inn til å dele meninger i «Summetonen» og til å delta på diverse arrangementer. Parkeringsplassene utenfor bygget vil delvis bli erstattet med forhage og uteservering.

– Vi gleder oss til å gjøre bygget tilgjengelig for byens befolkning med en innbydende og åpen 1. etasje der vi søker etter et spennende restaurantkonsept, sier Müller.

Opptatt av gjenbruk

På spørsmål om pris svarer Sveinbjørnsson at det er vanskelig å sammenligne, i og med at leien i Medielandsbyen inkluderer en rekke felles funksjoner.

– Vi legger opp til utstrakt gjenbruk av alt fra møbler til materialer i vårt nye bygg. Det handler om å få mest mulig ut av det man har til rådighet, sier han.

Mens BA var i de gamle lokalene i Christian Michelsens gate fra 1933 til 2017, blir det med tre år i Medielandsbyen i Lars Hilles gate. Etter planen skal BA være innflyttet i Vestre Torggate etter sommeren neste år, opplyser Sveinbjørnsson.

– BA flytter før leiekontrakten med Entra har løpt ut. Hvordan løses dette?

– Det er ikke avklart. Vi har god dialog med huseier. Dette er store, flotte lokaler, så jeg har stor tro på at det blir aktivitet her når vi flytter ut, svarer sjefredaktøren.

Byantikvaren: – Nydelig hus

Byantikvaren i Bergen står bak fargevalget.

– Tanken bak er å ta opp tradisjonelle farger fra den type bygg og fra områdets karakter. Johanneskirken på toppen er rød, og så passet det bra med rødtoner siden BA skal inn, sier byantikvar Johanne Gillow.

Hun fremhever at det kan bli mindre justeringer.

– Dette er et første forslag. Vi må male prøvefelt for å se fargen på det stedet i virkeligheten.

Hun er begeistret for prosjektet.

– Vi er veldig positive til at BA flytter inn. Det er et nydelig hus og flott at det blir satt i stand. Vi tror det blir veldig bra med mer aktivitet og håper det kan bli et løft for området. Vi må se på detaljene rundt bygningsmessige endringer, men det regner vi med å finne ut av, sier Gillow.

Film- og TV-selskap slår følge

Også det nyetablerte film- og TV-selskapet Mothership Entertainment flytter inn i lokalene.

– Vi ser veldig frem til å samlokalisere oss i det som for oss blir et mediehus midt i sentrum, som er viktig for oss. Det blir fantastisk å få være sammen med BA og komme inn i flyten av lokalkjennskap og spennende historier. Vi er veldig fornøyde med å komme nær underholdnings- og teatergaten i Bergen rundt Ole Bull og DNS, så for oss er dette et kinderegg, sier daglig leder Eldar Nakken i Mothership Entertainment.

Oppstartbedriften har store ambisjoner.

– Vi tar mål av oss å bli blant de store produksjonsselskapene i Norge, sier Nakken.

Fra før holder designbyrået Netlife til i bygget.