I fjor kjørte BA på med 17-timers direktesending på nasjonaldagen. Fra salutt på morgenkvisten til fyrverkeri på kvelden. Det var sang fra Ulriken, en prosesjon på Koengen og innslag fra bilparade på Sotra og båtparade i Vågen.

Responsen etter fjorårets sending var enorm. Det har utviklingsredaktør i BA, Rune Eriksen, tatt med seg.

– I fjor tenkte jeg aldri mer en så lang direktesending, men når vi fremdeles er i en pandemi er det viktig for oss også i år å sørge for 17. mai-stemning for bergenserne.

I luften, på vannet og på veien

Det blir en annen vri enn i fjor, og Eriksen tar med seg fotograf Eirik Hagesæter ut på veien i en bobil. Målet deres er å formidle stemningen fra bergensområdet.

– Vi skal flytte oss fra sted til sted, men Eirik og jeg trenger tips om stort og smått som skjer i bergensområdet. Folk kan være med på å skape denne unike sendingen.

  • BA ønsker gode tips og innspill: Har du noen tanker om hva vi bør ha med i 17. mai-sendingen? Send ditt forslag til 17mai@ba.no.

– Vi skal være både høyt og lavt, sier BA-fotograf Eirik Hagesæter.

For nettopp dét skal vi i løpet av sendingen. BA skal faktisk sende fra flere tusen meter over bakken.

Det er det basehopperne Bjørn Magne Bryn, Amber Forte, Espen Fadnes og Andreas Hemli i Team OneCall som skal stå for.

– Det er et stunt som direktesendes, og det har aldri blitt gjort før i Norge, så det blir veldig gøy og spennende, sier Bryn, som er grunnleggeren av og team manager for Team OneCall.

De har alle lang erfaring med base- og fallskjermhopping. Totalt har de over 25.000 fallskjermhopp og mellom 2000 og 3000 basehopp, og er i verdenstoppen.

De skal filme og kommunisere med Eriksen og Hagesæter, som er på bakken, direkte mens de er i fritt fall i 250 kilometer i timen.

– Dette blir stort. BA og Amedia har jobbet i flere uker for å få dette til – og nå er stort sett alle brikkene på plass. De skal hoppe fra et helikopter som henger over verdens beste by, og så skal de hive seg ut og fly nedover i sine helt spesielle drakter. Alt skal dokumenteres sekund for sekund, sier Rune Eriksen.

  • Del gjerne dine bilder og 17. mai-hilsenene på nasjonaldagen, ved å bruke #BA17mai.

Premiere på fersk dokumentar

På selve nasjonaldagen har basehopperne også premiere på sin egen åtte episoder lange dokumentar.

«Livet på kanten» ble spilt inn i 2020, og ferdigstilles i disse dager. Det er filmfotograf og regissør Matias Myklebust i Ranglefant som står bak dokumentaren sammen med Team OneCall, og den skal vises på BA.no og alle Amedias aviser.

– Det er for å gi folk et innblikk i hvorfor vi gjør dette her og kontrastene livet kan by på. For eksempel hvorfor jeg som pappa til to plutselig kan stå på toppen av et fjell og bare hive meg utfor. Det er faktisk mulig å gjøre dette trygt og alltid overleve. Dette er en sport der konsekvensene er brutale dersom man gjør feil, derfor kreves det mye trening og enormt med fokus når man flyt av gårde fra en fjellside eller ned fra himmelen. Vi blir tvunget til å ta valg hele tiden, sier Bryn.

I serien får vi også se Amber Forte, som i en ulykke brakk både rygg og lårbeinet under NM i fallskjermhopp i 2019, og hennes vei tilbake til luften. Fortes samboer, Espen Fadnes er også en del av vingedraktlandslaget. Hans store drøm har vært å fly med ørn.

– Serien byr på magiske øyeblikk av norsk natur og til tider intense dramaer som oppstår når gjengen utfører halsbrekkende stunt. Det er om all den spenningen vi oppsøker når vi tar steget ut fra kanten, men også alt rundt. Men det var også utfordrende opptaksperioder, forteller Bryn.

Bryn forteller videre at det underveis i serien skjer fatale hendelser med noen de har nær relasjon til i teamet.

– Dette er virkelig noe du får føle på.

Her kan du se traileren til «Livet på kanten» som kommer 17.mai: