BA mener: Et svik mot oss alle

Det har ikke tjent Bergen og Kode å ha Monica Mæland og Erna Solberg i sentrale posisjoner i regjeringen. Arkivfoto: Eirik Hagesæter

Det har ikke tjent Bergen og Kode å ha Monica Mæland og Erna Solberg i sentrale posisjoner i regjeringen. Arkivfoto: Eirik Hagesæter

Av

Det er på sin plass å spørre om Bergen taper på bergensere i regjering og høyrepolitikk i kulturlivet.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kode, kunstmuseene i Bergen, varslet tirsdag at de styrer mot konkurs. Økonomien har vært anstrengt i lang tid. Kunstmuseene i Oslo har blitt tildelt enorme beløp de siste årene. Kode har blitt avspist med småpenger fra staten.

Kommunen har ikke muskler til å understøtte den uvurderlige samlingen og de helt sentrale kunstnerhjemmene. Når billettinntektene svikter fullstendig, som konsekvens av korona-situasjonen, blir den anstrengte økonomien satt på spissen. Men kassen har vært bunnskrapt lenge før krisen slo inn. Uten ferske midler vil ikke stiftelsen, som vedlikeholder og utvikler en av de mest sentrale kunstsamlingene i Nord-Europa, klare å betale sine ansatte eller leverandører. Da må dørene lukkes.

Det er rett og slett en skam. Statsminister Erna Solberg og Monica Mæland, som har bekledd regjeringen uavbrutt siden 2013, har kjent til den anstrengte situasjonen til sin hjembys viktigste kulturinstitusjon. Uten å løfte en finger. De har latt den ene kulturministeren etter den andre åpne lommeboken for megalomane kulturbygg i hovedstaden. Resten av landet har gått for lut og kaldt vann, noe som har gått knallhardt ut over de nasjonale kunstskattene som bokstavelig talt støver ned i Bergen.

Paradoksalt nok har Kode fulgt Høyre-regjeringens oppskrift: For å styrke driften har kunstmuseene satset hardt på å selge billetter til den stadig økende tilstrømningen av turister. Under Petter Snares ledelse har museene sørget for at utstillingsåpninger har blitt viktige begivenheter for byen.

Å gjøre seg lekker for publikum har vært refrenget i regjeringens kulturstrategi. De synger markedets melodi. Men dette gjelder ikke i Oslo, hvor Nasjonalmuseet lever under helt andre ressursmessige betingelser. I Norge skal alle behandles likt, men noen er likere enn andre. Dette er et svik. Ikke bare mot Bergen, men mot nasjonen Norge. Slik behandler man ikke kulturarven.

Det har ikke tjent Bergen å ha et bysbarn som statsminister. Sammen med justisminister Mæland har Solberg stått uvirksom og passiv og sett på at nasjonale kulturinstitusjoner i Bergen blir demontert. Det er en skam. Byens borgere bør merke seg dette ved stortingsvalget neste år: Fortsetter dagens politikk, blir en stemme til Solberg-regjeringen en stemme mot Bergen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags