Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Et tydelig retningsskifte

Folket har talt. Norsk politikk går i rødgrønn retning de neste fire årene.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Alle stemmene er ikke talt opp når denne lederen skrives. Likevel tyder de fleste prognoser og resultatene fra rekordmange forhåndsstemmer at det går mot et politisk retningsskifte i Norge. Arbeiderpartiet ligger godt an til et flertall sammen med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Dermed kan Aps partileder Jonas Gahr Støre få sin drømmeregjering. Som sin forgjenger Jens Stoltenberg kan Støre se frem til å styre en flertallsregjering bestående av SV og Sp. Det blir ikke enkelt, men betydelig enklere enn å styre med mindretall. I tillegg ligger Rødt an til et sterkt valg, for første gang over sperregrensen. Hvor stor innflytelse Rødt får, avhenger av hvor nødvendige de blir for å sikre flertall. Ryker flertallet for de rødgrønne, blir Rødt førstevalget for å hente støtter.

Miljøpartiet De Grønne er kanskje den største taperen. I Bergen ligger partiet an til å få et dårligere resultat enn i lokalvalgkampen. Klima fikk mye oppmerksomhet i valgkampen, men er lite som tyder på at flertallet av velgere gjorde dette til den ene, avgjørende saken. Partiet er farlig nær sperregrensen når dette skrives. Det samme er Kristelig Folkeparti og Venstre.

"Dersom de etablerte partiene ikke evner å lytte til de folkelige strømningene, kan velgerne raskt finne andre alternativer.

På borgerlig side er det lite å skryte av. Høyre går kraftig tilbake, det samme gjør Fremskrittspartiet. Det er åpenbart at regjeringsslitasjen har vært stor. Frps nye partileder, Sylvi Listhaug, har heller ikke klart å løfte partiet til gamle høyder. Uansett, tallene viser at Frp har hatt vind i seilene mot slutten av valgkampen. Vårt tips er at de fikk god hjelp fra MDG: De to partiene mobiliserer hverandres velgere.

Det er også verdt å merke seg at ensakspartiet Pasientfokus i prognosene ligger an til å få et mandat fra Finnmark. Deres eneste sak er å sikre fødeavdeling og et bedre helsetilbud til innbyggerne i Alta. Om de vil få dette er høyst tvilsomt så lenge deres ene representant ikke er på vippen. Likevel bør de etablerte partiene merke seg denne listen. Dersom de etablerte partiene ikke evner å lytte til de folkelige strømningene, kan velgerne raskt finne andre alternativer.

Verdt å merke seg er også rekordmange partier er over sperregrensen. Det gjør det ikke enklere å finne flertall. Derfor bør det være en god nyhet fra årets valg at Norge atter en gang får en flertallsregjering. Det borger for et stabilt styre, selv om det er flere meninger enn noensinne samlet på Stortinget.

Kommentarer til denne saken