Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Flytt dere Norge, her kommer Oslo

Mye vil ha mer. Oslo har virkelig bekreftet ordtaket. Skjevfordelingen av vaksine er uansett ikke heldig for hovedstaden.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Et noe omvendt Robin Hood-motto – ta fra alle mindre og gi til den største – har gjort avgrunnen mellom Oslo og landet enda dypere. Lenge før koronavaksinen kom til landet ville Oslo være viktigere og bedre enn resten av oss.

Oslo har blitt vant med å ta først og få mest. Sett fra selvopptatte Oslo var det gjerne en selvfølge at Oslo måtte være fremst i køen også når det kom til koronavaksine.

Etter hvert ble maset om mer vaksine besvart med at Oslo skulle få mer, så enda mer – på bekostning av andre. Det skulle totalt sett redde liv. Ble det påstått. Oslo har fått det som de ville, men vi får nok aldri svar på hvor mange liv det reddet – om noen. Etter hvert skorter det kraftig på vår tillit til nasjonale myndigheter. De har surret for mye med vaksinestrategien. Dessuten kommer vi ikke vekk fra at de også holder til i Oslo.

Avisen VG hadde forleden – til tross for at den kommer ut i Oslo – en sak som godt illustrerer forskjellen på hovedstaden og landet. Så skjevt og urettferdig kan det bli. 18-årige Liv i Oslo har fått sin vaksine. 63-årige Marit i Tjeldsund venter fortsatt. Til tross for at sistnevnte løper langt større risiko om hun skulle bli smittet av korona.

Hvor ble det av prinsippet om lik rett til helsehjelp? Nei, ikke lenger når noen vil være likere enn andre. Oslo har over tid gått stadig mer i retning av navlebeskuelse. Har glemt resten av landet, selvopptatt så det holder. Mange i Oslo har ikke bare hatt godt av vaksinen. Den kan også gi et enda mer urealistisk syn på status til egen by.

En ny generasjon i Oslo kan ta det for gitt at de skal gå foran. Det er ikke like sikkert at resten av Norge vil fortsette å flytte seg. Korona kan ha vært kjipt for friske 18-åringer i hovedstaden, som for de fleste. Det kan likevel være at noen hadde trengt og fortjent vaksine mer. Som Marit i Tjeldsund. Ikke helt frisk, men på jobb som lærer hver dag og med frykt for hva arbeidsdagen kan bringe av smitte hver natt.

Man har begrunnet skjevfordelingen av vaksine til Oslo med at det også hjelper resten av landet. Samtidig har vaksinerte i Oslo gått rundt med et gult jakkemerke med rødt hjerte og påskriften: Jeg er vaksinert, gjort det for Oslo.

Les også

BA mener: Dette er blitt pinlig for Bergen kommune

Kommentarer til denne saken