BA mener: Gjør endelig noe med innvandrer-smitte

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) sørger for at myndighetene endelig går i gang med en skikkelig informasjonskampanje om korona blant innvandrere. Det kan være dem til stor hjelp. Foto: Jil Yngland, NTB

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) sørger for at myndighetene endelig går i gang med en skikkelig informasjonskampanje om korona blant innvandrere. Det kan være dem til stor hjelp. Foto: Jil Yngland, NTB

Av

Korona har rammet utenlandsfødte mer enn befolkningen ellers. Dette har i stor grad blitt tiet i hjel av frykt for å krenke og bli stemplet som rasister.

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Forleden presenterte kunnskapsdepartementet 29 tiltak for å få ned smitten blant innvandrere. Det burde skjedd for over et halvt år siden.

Med unntak av de tre første pandemi-ukene har smitten blant utenlandsfødte vært høyere enn ellers i befolkningen. Store utbrudd blant innvandrere har stort sett vært tiet i hjel av riksmedia og myndigheter. Slik har man gjort innvandrere stor urett, og påført dem helt unødige lidelser.

Det har nok skjedd i en slags politisk korrekt beste mening. De første gangene «innvandrer-smitte» ble nevnt var noen av de som prøver å tolke det meste som rasisme, kjapt ute med å omtale det som nettopp rasisme. Slik har de sannsynligvis bidratt til rasisme. Fremfor å ta smitten blant innvandrere på alvor og gjøre noe med den, har man latt det skure og gå.

Mislykkede forsøk på å holde smitten blant innvandrerne skjult har også gitt våre verste rasister vann på møllen. Nei, mer smitte blant innvandrere skyldes ikke at de gir blaffen i både seg selv og sine nye landsmenn. Derimot gir trangboddhet og «farlige» yrker økt risiko.

Aller mest skyldes mer smitte at de ikke har fått nødvendig informasjon. For å si det enkelt, både Erna Solberg, Espen Rostrup Nakstad og Roger Valhammer snakker norsk – verken tyrkisk eller polsk. Dessuten har de snakket i tradisjonelle kanaler for tradisjonelle nordmenn. Nå tar man endelig informasjonsarbeidet om korona blant innvandrere på fullt alvor.

Gruppen som har kommet frem til tiltakene, ble først opprettet midt i november. I tillegg tør man nå også snakke om sosialt press. Mange av innvandrerne kommer fra kulturer der storfamilien står mye sterkere. Derfor er det viktig å få fortalt at det under denne pandemien er forebyggende og riktig å svare nei. Både fester og religiøse samlinger må tåle å vente.

At myndighetene nå tar affære vil være til stor hjelp både for innvandrere og situasjonen totalt sett. Å snakke høyt om innvandrer-smitte trenger absolutt ikke å være rasisme. Det kan derimot være til stor hjelp for mange innvandrere og bidra til mindre rasisme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken