Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Guri «står» i skriftlig, kan stryke i muntlig

Avgangselevene har lenge etterlyst en avklaring. Forleden leverte skoleminister Guri Melby sin besvarelse: Det blir ikke skriftlig eksamen, bare muntlig.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Dermed sikret hun seg ståkarakter i skriftlig. Det kan bli verre i muntlig – som verken ble avlyst i ungdomsskole eller videregående.

Det er noe ulogisk over å skille mellom de to eksamensformene. Begrunnelsen for å droppe skriftlig eksamen er at undervisningstilbudet har vært for ujevnt. Alt etter smitte. Fra fylke til fylke, fra skole til skole og kanskje fra klasse til klasse.

Eksamen, som stiller omtrent samme krav til alle, kunne dermed blitt svært urettferdig for mange elever. Det kan være en liten sjanse for at noen skoler under korona har gitt en undervisning som gjør elevene bedre forberedt til muntlig enn skriftlig eksamen, men skillet skyldes nok helt andre forhold. Det logiske ville vært å avlyse både skriftlig og muntlig eksamen. Det burde skjedd lenge før jul.

Ved å holde stadig mer usikre elever på pinebenken har man påført dem ekstra belastninger og bekymringer. Som om ikke unntakstilstanden har plaget dem nok. Høyre har vært en bremsekloss når det har vært snakk om å avlyse. Partiet ivrer ikke bare for sentraliseringsreformer, redusert skatt for de aller rikeste og snikeufisering, man er også ekstremt opptatt av å måle hva elever har lært. Fra første til siste skoledag.

Et mer brukt argument denne gangen har vært at det var for tidlig å si noe om smittesituasjonen i mai. «Kunnskapspartiet» burde kanskje tatt litt mer hensyn til at de aktuelle elevene allerede har vært gjennom et helt år med koronaskole og unntakstilstand.

Det finnes mer saklige argument for likevel å gjennomføre eksamen. Det kan være at årets avgangskull fra videregående får en fordel i forhold til de som gikk ut for to år siden – om de søker på samme studium. Flertallet går nemlig ned i snittrakter etter eksamen. De som gikk ut i fjor slapp eksamen.

Jo da, noen kan lære en nyttig lekse om eksamen til senere, men dette handler langt mer om alt elevene ikke har lært i løpet av det siste året. Det har neppe vært noe enkelt valg for kunnskapsministeren. Hun fortjener ståkarakter for å ha avlyst skriftlig eksamen, men burde gjort det samme med muntlig.

Kommentarer til denne saken