BA mener: Håndballtoppene må skjønne alvoret

Kontingenten i barnehåndballen er blitt så høy at den forhindrer barn å spille håndball, mener ledere i store, lokale håndballklubber. Samtidig eser håndballforbundet ut. ARKIVFOTO: ANDERS KJØLEN

Kontingenten i barnehåndballen er blitt så høy at den forhindrer barn å spille håndball, mener ledere i store, lokale håndballklubber. Samtidig eser håndballforbundet ut. ARKIVFOTO: ANDERS KJØLEN

Av

Man kan av og til undre seg på om de fremste personene i Norges Håndballforbund egentlig ønsker at barn skal trekkes til idretten.

DEL

MeningerDet er et gryende opprør i håndballmiljøene i og rundt Bergen. Lokale klubbleder reagerer kraftig på høye regninger fra Norges Håndballforbund, og lurer på hva pengene går til. Forbundskontingent, regionskontingent, lagspåmeldinger og dommergebyret har gjort hverdagen dyr. Resultatet er høyere regninger for å slippe barn inn i idretten.

Det har ført til at tunge håndballmiljøer i og rundt Bergen nå tar bladet fra munnen og kritiserer sitt eget forbund. Både Sotra, Bjørnar, Bjarg, Fana og Gneist er misfornøyde med kostnadsnivået. Som en konsekvens av prislappen for å være med, har Fana, Gneist og Bjarg valgt å ikke melde på lag i de yngste aldersklassene, men heller arrangere egne interne kamper. Ikke alle har anledning til å protestere mot høye kostnader på den måten.

Reaksjonene både fra lokalt forbundshold, men ikke minst fra generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund, er deprimerende. Her drukner det egentlige problemet i formaliteter, som at kritikken må tas opp gjennom de riktige organer. Her må man tydeligvis innom både regionsstyre, regionsting og håndballtinget for å få frem sitt anliggende. På toppen av det hele fremmes det kritikk mot lagene som gjør det mulig for flere barn å spille håndball fordi de ikke har meldt på lag i det yngste klassene.

Humøret blant kritikerne blir neppe bedre av at både pengesekken og antall ansatte i forbundet samtidig eser ut. Som BA fortalte i går har utgiftene til lønn i forbundet økt fra 44 millioner kroner i 2015 til 64 millioner tre år senere. Antall ansatte i forbundet har økt med syv årsverk i samme tidsrom. Blant bortforklaringene fra forbundshold er økte utgifter til heltidsansatt president, økte kostnader til herrelandslaget, høyere resultatbonuser og økt kapasitet og kostnader knyttet til landslagenes støtteapparater.

La gå at både kvinne- og herrelandslaget har gitt håndballinteresserte nordmenn mange hyggestunder, noe som i og for seg isolert kan øke håndballinteressen blant de yngste. Men det kan umulig være riktig at foreldre til unge håndballspillere skal finansiere dette. Håndball i verdensklasse kan ikke være avhengig av kontingenten i lokale klubber.

Ledere både i Sotra og i Bjarg slår fast at prisnivået fører til at barn ikke kan være med i idretten. Det er signaler håndballtoppene må ta på alvor. Det er tross alt rekrutteringen som er fremtiden til idretten. Håndballforbundet må ta kritikken på alvor og ikke begrave den i et voksende byråkrati.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags