Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Høyreekstreme utspill

Artikkelen er over 2 år gammel

Statsminister Erna Solberg kan ikke akseptere ytterliggående utspill fra Stortinget sin ytterste høyre fløy.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Stortingsrepresentant og tidligere Frp-statsråd Per-Willy Amundsen, kastet seg forrige uke inn i regjeringsforhandlingene som Erna Solberg leder på Hadeland. Han krevde at barnetrygden skulle avkortes for dem med mange barn. Begrunnelsen er like uakseptabel som oppsiktsvekkende:

– Jeg er opptatt av at vi har en befolkningssammensetning som er bærekraftig. Etniske nordmenn har en fallende fødselskurve. Det mener jeg i likhet med Erna Solberg at vi er nødt til å gjøre noe med. Men løsningen er ikke å få en enda større innvandrerbefolkning, tvert imot må vi sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes, sier Amundsen til TV 2.

Amundsen skaper her et farlig skille mellom «etniske nordmenn» og «innvandrerbefolkning». Den første gruppen bør få mange flere barn, ifølge Amundsen. Men det bør ikke den andre gruppen få mulighet til, i Amundsens verden.

Dette er velkjent tankegods fra høyreekstreme grupper. Selverklærte rasister pleier å bruke denne type retorikk, som burde være helt uakseptabel i det politiske ordskiftet. Det Amundsen faktisk sier er at nordmenn er mer verdt enn innvandrere, og at statens virkemidler bør gjenspeile dette.

Utspillet fra Amundsen kom samtidig som Frp forhandlet med Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti om en ny, borgerlig regjeringskoalisjon. Forhandlerne fra V og KrF burde reist seg fra forhandlingene, tatt en timeout og tenkt nøye igjennom hvilke politiske krefter de skal samarbeide med. Men mest oppsiktsvekkende er tausheten fra statsminister Erna Solberg.

Hennes strategi er tydeligvis å bite tennene sammen, lukke ørene og håpe dette går forbi. Solberg gjorde dette da Sylvi Listhaug, tidligere justisminister for Frp og nå med i delegasjonen som forhandler om regjeringsmakt, svingte seg med uakseptable utspill i sosiale medier. Først da KrF satte hardt mot hardt kom beklagelsen.

Når en sentral politiker i regjeringens koalisjonspartner serverer renskåret rasisme som politiske forslag, bør statsministeren tone flagg. Solberg bør si klart ifra at dette er uakseptabelt, med så sterke ord hun er i stand til å finne.

Solbergs manglende evne eller vilje til å ta til motmæle kan straffe seg. Hvor går egentlig grensen for hva en kan si i politiske debatter? Hvor langt kan Frps ytterste høyre fløy få svinge seg med grums, før noen setter foten ned? Det er tydeligvis svært langt. Det store spørsmålet da er hvordan de andre partiene på høyresiden, spesielt KrF, kan se seg tjent med å samarbeide med Amundsen og hans like.

Kommentarer til denne saken