Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Må se på Oslo og skjerpe seg før det er for sent

Arbeiderpartiet, både sentralt og i Bergen, har mye å lære av valgresultatet i Oslo. Det bør ikke bare være jubel dagen derpå.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Valget ble på mange måter en suksess for Ap. Det viktigste er Jonas Gahr Støre & Co vant regjeringsmakt. Her i Hordaland fikk partiet likevel inn fire representanter.

Den store nedturen kom i Oslo. Der gikk partiet tilbake over fem prosentpoeng (til 23,0). SV økte kraftig til 13,3 (+4,0) og MDG til 8,5 (+2,5) i forhold til valget for fire år siden. Det er mulig at byrådssamarbeidet i Oslo dermed kan kalles en suksess for disse to partiene. For Ap bør valget derimot være et skikkelig varsku.

Det haster å finne ut hva som er gjort galt, og gjøre noe med det. Den største feilen Støre kan gjøre når han nå skal danne ny regjering, det er å utnevne for mange ministre fra Oslo. På landsbasis snudde valgkampen da Ap viste litt omtanke for distriktene. Nå gjelder det at Støre slipper til resten av landet, og ikke bare på ministerpostene til Senterpartiet.

Å legge seg for tett til SV og Miljøpartiet i Oslo, eller for den del Bergen, kan gi byrådsmakt. På landsbasis kan derimot for eksempel samferdsel og arbeidsplasser bety langt mer enn surrogati, flere kjønn og ulv. Oppskriften på fremtidig regjeringsmakt for Ap ligger langt mer utenfor Oslo.

Her i Bergen har Ap i byrådet de to siste årene ofte havnet i skyggen av MDG. Stortings- valget ga stort samme oppslutning som for fire år siden. I forhold til kommunevalget for to år siden går partiet frem med fire prosentpoeng, men det bør absolutt ikke lede til feil konklusjon.

For det første stakk FNB av med 16,7 av stemmene for to år siden, og Ap var et av partiene som ble straffet hardt. Nå kan det være at Ap holder stillingen på tross av byrådssamarbeidet. Dessuten var det tross alt valg til Stortinget der det for mange først og fremst gjaldt å skaffe landet en ny regjering.

Det er bare to år til neste kommunevalg. Det er på tide at Ap i Bergen viser hvem som er storebror og sjef i byrådet. Om «dommedagspartiet» MDG fortsatt får styre showet vil det ramme Ap hardt. Ap vil få skylden for alt som er galt. Det er på tide å lære av Oslo før det er for sent – om det ikke allerede er det.

Kommentarer til denne saken