BA mener: Mangelfull respekt for politiets oppgaver

Hordalandsrepresentanten Peter Christian Frølich (H) er justispolitisk talsmann for sitt parti. I dag legger regjeringen frem en politimelding der de tre borgerlige partiene vil åpne for at private selskap kan overta politioppgaver.

Hordalandsrepresentanten Peter Christian Frølich (H) er justispolitisk talsmann for sitt parti. I dag legger regjeringen frem en politimelding der de tre borgerlige partiene vil åpne for at private selskap kan overta politioppgaver. Foto:

Av

Regjeringen vil gi private selskap politioppgaver. Et nytt tegn på at «Høyre-banden» mangler respekt for politiets status og rolle.

DEL

MeningerDen nye politimeldingen legges frem i dag. Her foreslår regjeringen blant annet at private i større grad skal overta politioppgaver som fangetransport og vakthold under rettssaker.

«B-gjengen» har vært i bosset og funnet et frem en gammel ide fra 2004. Sist landet ble styrt av en borgerlig regjering ble det innført et prøveprosjekt der slike oppgaver ble satt ut på anbud. Forsøket ble avsluttet og bosset av den rødgrønne regjeringen som overtok i 2005.

Høyres justispolitiske talsmann, fanagutten Peter Christian Frølich fra Fyllingsdalen, påstår ifølge NRK at erfaringene fra forsøket var svært gode. Han sier at det «sparte» 30.000 polititimer. På sikt kan et slikt anbud spare politiet for hundretusenvis av timer som kan brukes til å gjøre Norge tryggere.

Politiets Fellesforbund ser annerledes på prøveprosjektet. Forbundsleder Sigve Bolstad minner dessuten om at uansett hvem som gjør jobben, så skal de ha betalt, og at dette lett blir et nullspill. Samtidig synes regjeringen å overse at slike oppgaver kan bli stadig mer krevende. Kriminaliteten blir stadig mer grenseløs og globalisert. Kriminelle i Norge har ikke lenger bare norske «venner» uten pistol.

Det kan derfor være direkte naivt å «avskilte» politioppgaver. Vi trenger stadig mer et synlig, tydelig og tilstedeværende politi – ikke det motsatte. Vi trenger ikke færre, men flere som bærer politiuniform. Under Solberg-regjeringene har mye gått motsatt vei. Nærpoliti har forduftet fra både bygd og by gjennom en sentraliserende politireform. Politiet har i tillegg måttet ta sin del av kuttene i «ostehøvel-reformen».

Skal publikum fortsatt ha full tillit til og høy respekt for politiet, så krever det også at politiske myndigheter viser respekt for politiets arbeid. Det gjør man ikke med snakk om å la private overta politioppgaver.

Om regjeringen får gjennomført sitt forslag om å sette politioppgaver ut på «anbud», så vil mange etter hvert sitte igjen med «svarteper». Ikke bare politi og politikere, men aller mest alle som nyter godt av at politiet får gjort jobben sin.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags