Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Monumental tankevekker

Artikkelen er over 2 år gammel

Les hvorfor BA i dag publiserer en liste med 36.570 døde mennesker.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Dagens BA blir levert med et helt spesielt vedlegg. En liste av 36.570 dokumenterte tilfeller der flyktninger og migranter har dødd, enten på vei til Europa eller i internering og asyl i vår verdensdel.

Hver linje er en brutal beretning fra vår nære historie. Hver linje forteller også en historie om forholdene mange av våre medmennesker lever under. Og om skjebnen som har møtt titusenvis av mennesker som har forsøkt å reise fra død og elendighet.

Uansett hva en måtte mene om den europeiske innvandringspolitikken, er listen verdifull: Den forteller om politikkens virkelige og brutale konsekvenser.

Tidligere har flere europeiske aviser som britiske The Guardian og tyske Der Tagesspiegel publisert listen som bilag. Listen er satt sammen av et stort nettverk frivillige, gjennom den Amsterdam-baserte organisasjonen «UNITED – for intercultural action.»

Den anerkjente kunstneren Banu Cennetoğlu har siden 2007 sørget for å tilrettelegge den for publisering og offentliggjøring. Banu Cennetoğlu er del av en gruppe på tolv kunstnere, akademikere og kuratorer som utformer programmet og prosjektene i årets utgave av Bergen Assembly. BA publiserer listen i samarbeid med Bergen Assembly, som arrangerer en internasjonal kunst-triennale, samtidskunstfestival, i Bergen i høst. Men selv om det er en samtidskunst-festival er ikke listen BA publiserer i dag et kunstverk. Det er viktig å understreke.

BA har valgt ikke å lage reportasjer bak enkeltskjebnene du finner i listen, slik noen aviser har valgt å gjøre når de har publisert den. Vi bruker ikke dramatiske bilder av drukningsdød i Middelhavet. Det kan fort stå i veien for å lese i selve listen, linje for linje. Vi publiserer listen for at den skal bli lest, fordomsfritt og for det den er.

Det er et monumentalt dokument, og lest fra begynnelse til slutt må du regne med å bruke mange timer. I tid strekker den seg fra 1993 frem til i våres, og det dannes et mønster: Krig, konflikt, matmangel og fattigdom er så mye mer enn kjølige tall.

Dette er en liste over mennesker som ikke lenger er blant oss. Historiene deres er mer enn bare statistikk, oppføring på en liste, et nummer i mengden. Listen vi publiserer i dag er heller ikke komplett. Dette er bare de dokumenterte dødsfallene. Det er mange flere.

Håpet er at de som leser listen vil tenke gjennom om vi virkelig kan tåle at titusenvis av menneskeliv går tapt i møte med Europa.

Kommentarer til denne saken