BA mener: Riktig medisin, men vi trenger større doser

Statsminister Erna Solberg (H) med «guttene» på pressekonferansegulvet. Fra venstre, Torbjørn Røe Isaksen (H) – arbeidsminister, Kjell Ingolf Robstad (KrF) – familieminister og Jan Tore Sanner (H) – finansminister.

Statsminister Erna Solberg (H) med «guttene» på pressekonferansegulvet. Fra venstre, Torbjørn Røe Isaksen (H) – arbeidsminister, Kjell Ingolf Robstad (KrF) – familieminister og Jan Tore Sanner (H) – finansminister. Foto:

Av

Regjeringen har det siste døgnet presentert flere gode tiltak for å bøte på korona-krisen, men Norge trenger langt mer og sterkere «medisin».

DEL

MeningerStatsminister Erna Solberg (H) la i går frem regjeringens «korona-medisin» for arbeidslivet. Det er allerede snakk om store penger – over seks milliarder, men det trengs langt mer.

Det skal til Solbergs forsvar nevnes at hun tidlig under gårsdagens pressekonferanse slo fast at dette «bare er begynnelsen». Dermed kan dette fortsatt blir en skikkelig og vellykket nasjonal dugnad. Der alle ser motiv for å delta. Der vi bidrar etter evne og får etter behov.

Regjeringens «medisinen» vil virke, men både arbeidsgivere og arbeidstakere vil trenge mye mer. Vi får igjen trøste oss med at statsministeren lover mer, og at tiltakene som ble presentert i går var ganske balanserte. Høyre-regjeringen har tenkt på hele arbeidslivet – både arbeidstakere og arbeidsgivere. Begge parter slipper lettere fra det når det kommer til permittering.

For arbeidstakere er det gevinst å slippe de tre «ubetalte» karensdagene før det kommer dagpenger fra Nav. I tillegg burde det vært gjort noe med nåværende regel som gir dagpenger tilsvarende 62,4 prosent av lønn – oppad begrenset til 6G (cirka 600.000).

Greit nok at «dette har gått greit» tidligere, men det vil gi en økonomisk knekk for alle som permitteres – jo mer smertefull jo lavere lønn i utgangspunktet. Noen tjener 400.000 og strever i utgangspunktet med å få hverdagen til å gå opp. Da blir det ille når «inntekten» reduseres til 250.000. Dugnaden, som regjeringen ba om torsdag, kommer i hvert fall ikke til å lykkes om de som har minst må yte mest – og mer enn mulig.

I den grad regjeringen ikke selv «tenker» mye mer allerede i løpet av helgen, så vil man garanert få «hjelp» av Stortinget i neste uke. Denne korona-dugnaden kommer til å koste veldig mye mer enn de 6,5 milliardene Erna Solberg delte ut i går. Kanskje er det like greit å slenge på en null til jo før jo heller.

Regjeringen ba torsdag om hjelp til å begrense korona-smitten og presenterte tøffe virkemidler. Nå er det snakk om å motvirke følgende av disse tiltakene, og det vil koste svært dyrt. For å dempe frykten for fremtiden, og forhindre at arbeidslivet kollapser fullstendig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags