Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Skyss sender stadig ut helt feil signaler

Skyss klager stadig på at mange passasjer sniker. En god begynnelse kunne vært å gi alle muligheter til å betale for seg.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Inntektene stuper når passasjerene ikke betaler for seg, men vi må ikke glemme at dette handler om unntakstilstand. Under korona ønskes egentlig ikke passasjerer velkommen.

Smittevern har høy prioritet, men det koster. Spesielt når det plutselig bli mye vanskeligere å få kjøpt billett. Ja, for noen ble det helt umulig å få kjøpt billett på bussen etter at fremre inngang ble helt stengt. Det bør ikke overraske at «betalingsvilje» går ned når det blir mye vanskeligere å betale for seg.

Skyss har på et vis møtt seg selv i døren. Hadde man beholdt kortleser ved bakre inngang på bussen, så ville langt flere fortsatt kunnet gjøre opp for seg under korona. Skyss fant nemlig for noen år siden ut at det var umoderne og for dyrt å beholde «plinget» bak. Fremfor å montere nye på nye busser fjernet man heller på alle gamle. En slags universell utforming som i hvert fall nå får regnestykket til å gå i minus.

Passasjerer har følt seg uønsket og ekskludert – nærmest stemplet som «tilbakestående».

Ledelsen for Skyss har sammen med fylkespolitikerne vært veldig opptatt av å være moderne og henge med i tiden. Det er bra, men det kan samtidig lønne seg å sjekke at alle er med før man kjører i vei. Skyss har ved flere korsveier hatt det så travelt med å «innovere» at passasjerer har følt seg uønsket og ekskludert – nærmest stemplet som «tilbakestående». Slikt kan svekke betalingsviljen.

Det nyeste er at man nå, midt under pandemien, tester ut såkalte QR-koder for rutetabeller. Det kan være fremtiden, men igjen burde man tenke mer på hvilke signaler man sender ut. For hva mer kan ikke Skyss ha funnet på under koronakrisen? For eksempel at døren foran er stengt for godt, og at bussjåførene aldri mer skal selge billetter?

Les også

– Ruteheftene tok stor plass

Kanskje skal sjåførene bare være «roboter»? Det verste Skyss kan gjøre nå er å misbruke unntakstilstanden. Dessuten, går det for fort i svingene kjører man i grøften. Etter korona bør Skyss komme seg tilbake til start og gjenopprette tilliten før man innfører nye påfunn.

Korrespondansekurs i endringsledelse, eller hva det nå måtte hete, lønner seg ikke alltid. Marthe Hammer (SV) bør få med seg flere fylkespolitikere og sørge for at Skyss virkelig viser alle passasjerer at de er ønsket tilbake etter korona. Det kan lønne seg.

Les også

BA mener: Skryt og service trengs mer enn kontroll

Les også

Sett opp igjen kortleserne!

Kommentarer til denne saken