BA mener: Stadig viktigere at vi følger de enkle reglene

Bent Høie (H) fortalte i går at han snakker med undervisningsministeren om en gradvis åpning av skoler igjen. Det kan ha en farlig signaleffekt å snakke høyt om slikt nå. Han bør heller stå på reglene og være helseminister fullt og helt.

Bent Høie (H) fortalte i går at han snakker med undervisningsministeren om en gradvis åpning av skoler igjen. Det kan ha en farlig signaleffekt å snakke høyt om slikt nå. Han bør heller stå på reglene og være helseminister fullt og helt. Foto:

Av

Etter hvert som dagene med unntakstilstand går, desto viktigere blir det at hver enkelt tar hensyn og følger reglene.

DEL

MeningerFor hver dag som går, jo mer har det store flertallet av oss «investert» i dugnaden og kampen mot korona-smitten. Nå må vi ikke glemme oss.

Selv «små» og «ubetenkte» brudd på reglene blir verre for hver dag som går. Jo mer fullstendig vi viser hensyn og følger reglene, jo større sjanser har vi for å vinne denne kampen. Nei, vi vet ikke hvor lang tid det tar, og våre til dels strenge regler gir ingen garanti for at det er godt nok. Alt som reduserer kontakt mellom mennesker, det reduserer uansett smitterisiko noe.

Myndighetene åpnet nølende, men våknet skikkelig sist uke og stengte på mange måter ned vår hverdag. Det fikk mange til å forstå alvoret. Noe som hjelper mye på hvordan vi forholder oss til denne krisedugnaden. Vi gjør i stor grad det vi kan. Derfor bør også myndighetene være svært forsiktig med å slakke på tøylene i både to og tre uker fremover.

Det var helt på sin plass å bestemme at alle som hadde vært utenlands skulle i 14 dagers karantene. Unntaket som ble gjort for helsepersonell kan på den ene siden vise seg godt begrunnet, men kan på den andre være et dårlig signal for «svake» sjeler. Dessuten øker smitte-risikoen der den er aller viktigst å unngå – i vårt helsevesen.

Vi har, helt riktig, sett mye til Italia den siste uken. Alt har kommet lengre og blitt mye verre der. Da italienske myndigheter forsto alvoret, var de først veldig strenge, men så åpnet de bokstavelig talt litt opp igjen. Hadde de fortsatt å stenge skikkelig ned siste uke i februar, ville mye smitte og intensivbehandling vært unngått.

For de aller fleste av oss vil det være mye verre å vite at man har smittet andre, enn selv å bli smittet. Derfor er det et greit utgangspunkt å oppføre seg som smittet. Gjemme seg unna på hjemmekontor, unngå kø og forsamlinger, holde avstand på minst en meter til andre, vaske hendene jevnlig, ikke ta på varer du ikke skal kjøpe i butikken – og selvsagt ikke hoste eller nyse i nærheten av andre.

Hva skal du så gjøre når andre ikke tar hensyn foran kassen i butikken? Eller du møter to og tre som bare «må» gå i bredden på turstien? Trekk deg unna og vær et godt eksempel. Ikke slå, da øker du jo dessuten risikoen for selv å bli smittet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags