Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Taushet hindrer verken smitte eller rasisme

Noen vil legge lokk på at over halvparten av smittede i Bergen har innvandrerbakgrunn. Det hjelper verken mot smittespredning eller rasisme.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Visst finnes det rasistiske element som kaster seg sultent over slike fakta og misbruker dem rått. Jon Helgheim (Frp) nærmer seg til å bli en slik versting.

Det blir likevel fullstendig feil og misforstått å mene at man derfor skal holde fakta om koronasmitte skjult. Det hjelper verken innvandrere eller vår felles kamp mot korona. Nye forsøk på å legge lokk på fakta vil derimot være fritt frem for de som vil røre i sin «brune suppe».

Det vil være bedre og til mer hjelp å akseptere situasjonen. Over halvparten av de smittede i Bergen de to siste ukene har utenlandsk statsborgerskap eller er barn av utenlandske foreldre. Utenlandske arbeidere er regnet med. Om vi heller bruker kreftene på å finne ut hvorfor det er slik, kan vi redusere risikoen for at innvandrere blir syke, og vi kan forhindre både smitte og rasisme.

Innvandrere og utenlandske arbeidere bor ofte tett, de sliter med det norske språket og får dermed ikke like enkel tilgang på informasjon. Dette ble «oppdaget» allerede i vår. Det er ganske forstemmende at myndighetene da ikke har klart å demme bedre opp for den utviklingen vi nå ser. Både som en del av kampen mot koronasmitte, og for å unngå rasisme.

Les også

82 nye smittede i Bergen. Innvandrermiljøet hardt rammet.

Mye av smitten vi har sett på Vestlandet kunne vært unngått om regjeringen for flere måneder siden hadde gjort det eneste logiske og fornuftige. Hadde hatt «baller» til å kreve obligatorisk koronatest ved alle innreise fra utlandet, og plassert utenlandske arbeidere i karantene inntil de var erklært smittefrie.

Samtidig er dette et nytt alvorlig tegn på at vi over lang tid, og ikke minst i den perioden Frp satt i regjering, har sviktet katastrofalt på integrering. Her må noen hver skjerpe seg kraftig. Først og fremst myndighetene, men innvandrere kan også lære.

Nei, det virker ikke nødvendigvis stigmatiserende å snakke om for eksempel innvandrersmitte. Det blir ikke mindre rasisme om vi fortsetter å stå som strutser med hodet godt gjemt i sanden. Tvert i mot. Åpenhet kan derimot hjelpe mot rasisme. Mange kunne sluppet korona om vi hadde lagt vekk «berøringsangsten» mye tidligere.

Kommentarer til denne saken