BA mener: Tilbake til en ganske vanlig skolehverdag

Kunnskapsminister Guri Melby (V) åpner i god tro opp grunnskolen for de fire laveste trinnene førstkommende mandag, og mener at smittvernhensyn er ivaretatt. Hun lover at hensynet til liv og helse kommer først. Foto: Terje Pedersen/NTB

Kunnskapsminister Guri Melby (V) åpner i god tro opp grunnskolen for de fire laveste trinnene førstkommende mandag, og mener at smittvernhensyn er ivaretatt. Hun lover at hensynet til liv og helse kommer først. Foto: Terje Pedersen/NTB

Av

Mer håndsprit og kanskje litt mer disiplin, ellers blir skoledagen stort sett som før – i beste fall. Korona gjør liten forskjell.

DEL

MeningerSmåskolen, 1. til 4. trinn, starter opp på mandag. Myndighetens veileder kom forleden. Det var heller «tynn suppe». Det blir skole omtrent som før korona.

Skolene har, i forhold til barnehagene, fått en uke ekstra til å forberede tiltakene før oppstart igjen. Det vil helt sikkert bli svært krevende både for rektorer og lærere å starte opp igjen, men det skyldes neppe myndighetenes «krav».

Et «hovedkrav» er at elevene skal organiseres i mindre grupper. Maks 15 elever for de laveste trinnene. Husk tallet, og tenk tilbake på budsjettforhandlingene i 2016? Da jublet KrF for å ha presset regjeringen til å innføre en ny norm for lærertetthet. Maks 15 elever per lærer i småskolen fra høsten 2019. Utdanningsforbudet omtalte dette som «helt fantastisk».

I beste fall kan korona gjøre at normen nå innføres. Det ble nemlig ikke helt som tenkt. Noen lærere har fortsatt eneansvar for 27 viltre og umodne 6-åringer i 1. klasse. Noen politikere og byråkrater fant nemlig ut at 15 nok var ment som et slags gjennomsnitt. Noen elever med ekstra behov har jo krav på undervisning alene...

Vi kan håpe at maks 15 denne våren betyr maks 15. Samtidig fremstår dette tallet som både ulogisk og inkonsekvent i forhold til det myndighetene i halvannen måned har prentet inn om å begrense sosial kontakt. Og etter skoletid skal 6-åringene maks få være sammen i grupper på opptil fem ...?

Neste punkt på «sjekklisten» forteller at elevene skal være mye ute og unngå store forsamlinger. Vi får tro at det fortsatt blir godt vær, men er det snakk om grupper på over fem eller over femten? Avstanden på to meter teller heller ikke lenger. Det hadde vært bedre å si rett ut at gjenåpningen av skoler er styrt av økonomiske hensyn. Det følger heller ikke penger med «kravene». Skolene får klare seg med like lite som før korona. Budsjettene er like stramme og klasserommene like små.

Vi får tro at ingen lærere får korona. Det kan på den ene siden tyde på at skolene åpnet for tidlig. På den andre vil mange elever ikke få vikar. Av økonomiske hensyn. Ellers overlater vi, som kunnskapsministeren, mye til kreativiteten. Og så vi får tro at det helst vil gå bra.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags