Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Valgflesk som koster Bergen ekstra dyrt

Regjeringens forhastede gjenåpning smakte umiddelbart av valgflesk. Nå viser det seg i smittetall, usikkerhet og store problemer i Bergen.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Da Erna Solberg (H) og Bent Høie (H) kom med det glade budskap om full gjenåpning i løpet av september, sto det fort i kontrast til smittetallene i Bergen.

Etter kort tid kunne vår statsminister melde om enda mer vaksine, og fremskynde gjenåpningen enda mer. Det sto i grell kontrast til situasjonen og smittetallene i Bergen. Jo da, vi forstår at det kunne gitt valggevinst for Høyre om nesten alt fungerte som normalt til valget, men det var urealistisk og uansett ikke verdt prisen.

Noen må betale for at regjeringen forhastet seg. Det handler først og fremst om de som blir syke og havner på sykehus, men også for arbeidslivet. Bergen sliter nå som aldri før med å håndtere pandemien. Det var ikke regjeringen som tvang gjennom fadderuken, men den må ta ansvar for at skolene ble åpnet helt som normalt – og med påfølgende langt mer testarbeid.

Det var mildt sagt selvmotsigende å gjenåpne skolene fullt og helt før knapt en elev var vaksinert. Det er vel og bra at de skal testes «hele» tiden, men det påfører kommunen en gedigen ekstraoppgave. Det rammer og nær lammer den daglige kampen mot korona.

Regjeringen hadde det mer travelt med å gjenåpne mest mulig enn folk flest. Dermed har gjenåpningen virket mot sin hensikt. Man har fjernet tiltak som har gitt økt smitte, og skapt masse usikkerhet. Dette har i praksis utsatt det normale livet med uker, om ikke måneder. Nå er det mye større usikkerhet til når vi igjen kan være tilbake til normale tilstander, enn før regjeringen forkynte gjenåpning i september. Ikke minst rammer det i næringslivet.

Vaksineringen går heldigvis sin gang i stadig større tempo. I motsetning til andre land er det svært få som takker nei. Derfor er det ekstra synd at regjeringen forhastet seg. Uten dette valgflesket, og med skolestart på gult nivå, kunne vi nå gjerne sett slutten på pandemien.

Nå gjelder det uansett å få det overstått. Både valget og koronapandemien. Det første vet vi tar slutt 13. september. Hastverket med å få avlyst pandemien har neppe økt sjansene for at Erna Solberg får fortsette som statsminister.

Kommentarer til denne saken