Gå til sidens hovedinnhold

Banken ser en klar vridning i bergensernes pengeforbruk

Bankkortbruken er i stor endring som følge av pandemien. Slik har vi endret kjøpe- og sparevanene våre.

For abonnenter

Sparebanken Vest (SPV) har analysert kundenes kortbruk i 2020. Funnene bekrefter at vi har endret forbruket vårt på en rekke områder sammenlignet med året før.

– Det har blitt mindre reising det siste året, men familien krever sitt. Dagligvareprisene er høye og jeg bruker nesten like mye penger som før, sier firebarnsfar Tewelde Weldegebriel (46) fra Landås.

Han har pappaperm og er på handletur på kjøpesenteret Horisont sammen med yngstedatteren Sara (3 mnd.). Hans eldste barn er en tenåring på 14.

Reiser mindre, sparer mer

Hjemmekontor, avlyste arrangementer, skjenkestopp, stengte treningssentre og begrensede muligheter for sosial kontakt setter spor etter seg på bankkontiene til bergenserne.

Dette er de største endringene:

  • Vi bruker mindre penger på transport (fly, buss, taxi, tog, parkering).
  • Dagligvarehandelen øker.
  • Netthandelen øker.
  • Vi bruker mer på hjem og oppussing (interiør, elektronikk, byggevarer, jernvarer, planter og hageutstyr).
  • Vi sparer mer enn før.

Mer på blomster og leker

– Korona-situasjonen har definitivt endret handlevanene. Restriksjonene gjør at vi har lavere forbruk på en del områder, men kompenserer dette ved å bruke mer penger på andre ting. Fritidsaktiviteter, reiser og uteliv har falt dramatisk, mens vi bruker mer på hjem, interiør, blomster, sportsutstyr og netthandel, sier Jan-Tore Smith som er banksjef for personmarkedet i Bergen sentrum.

Sparebanken Vests kunder brukte 19 prosent mer i blomsterbutikken, 18 prosent mer på hobbyartikler og økte lekebutikk-budsjettet med 15 prosent.

Handlekurven på dagligvarebutikken var tyngre i 2020 i forhold til året før. En gjennomsnittlig SPV-kunde økte forbruket i dagligvarebutikken med 14 prosent, eller 7700 kroner.

Nasjonalt er trenden den samme, viser denne oversikten i Dagens Næringsliv.

Forventer en boom

– Er det slik at bergensere flest ikke klarer å ha penger stående på konto, men ønsker å bruke dem straks?

– Vi ser at kundene generelt har et likt totalforbruk, men at forbruket er vridd fra noen kategorier og over til andre. Forbruksvanene har altså endret seg. Samtidig ser vi at flere sparer og at kontoinnskuddene er høyere enn tidligere, sier Smith til BA.

– Hvilke positive effekter kan SPV måle av kundenes endrede kortbruk det siste året?

– Når folk bruker mer penger på hjem, hage og oppussing er dette forbruk som bidrar til varig verdiøkning i større grad enn om man investerer i reiser og personlig forbruk. Det blir interessant å se om trenden snur når vi får kontroll på pandemien. I starten forventer vi en kraftig forbruksvekst innen ferie, restauranter og uteliv, sier banksjefen.

God vin på polet

Pensjonistene Sølvi Kronstad Vanvik (74) og Tormod Vanvik (77) fra Landås venter på at sistnevnte skal slippe til hos frisørkjeden Cutters.

– Normalt sett pleier vi å ta en tur til Syden i januar, men nå får vi ha den reisen til gode. Vi pleier ikke å flotte oss på femstjerners hoteller, men opprettholder et normalt forbruk. Det tør vi å si, selv om vi i dag tok turen til Åsane fordi Tormod ville kjøpe en ekstra god vin som de kun har på polet her, sier konemor Vanvik.

Les også

Sykepleiere sliter i et stadig tøffere boligmarked

Les også

Fruktbedrifter rammes hardt av hjemmekontorbølgen

Les også

– Å gå permittert i så mange måneder er tøft, men dette gir oss et lite pusterom.

Kommentarer til denne saken