Gå til sidens hovedinnhold

BApod: Hør Erlend fortelle om sine 15 år med intense smerter

Artikkelen er over 1 år gammel

Erlend Utskot Tjongsbotnen ble født med en tilsynelatende uskyldig svulst i ryggen. Da den begynte å skape problemer for tenåringen Erlend, startet et smertehelvete som skulle vare i utallige år.

(Du finner podkasten nederst i denne saken).

Sammen med konen, Mari-Jeanette Tjongsbotnen, står han nå foran sin største kamp - for å få den medisinen han trenger for å fungere normalt. I fjor høst forsøkte han cannabismedisinen Sativex, som fungerte umiddelbart. Fastlegen hans, Jarle Hjartåker, skrev ut medisinen, og så Erlend gå fra en som nesten ikke kunne bevege seg uten sterke smertestillende, til en som fungerer tilnærmet normalt i dagliglivet.

Kampen for en helt vanlig hverdag etter 15 år i et smertehelvete

Men smerteklinikken på Haukeland sykehus ville ikke sende inn søknad til Helfo, som avgjør om pasienter skal få refusjon for medisinen de trenger. Fastlegen reagerer og kaller det negative svaret for arrogant, mens Erlend fortviler over å måtte betale over 4500 kroner måneden for medisin som fungerer.

I denne podkasten forteller Erlend, Mari-Jeanette og Erlends mamma, Mona Utskot Botnen, om hvordan det har vært å kjempe for at Erlend skal få en normal hverdag. Vi møter fastlegen, som også kjemper hans sak. I denne podden får du også høre hva smerteklinikken på Haukeland svarer når de får høre hele historien til Erlend og hans verden av smerte.

Musikken i denne podkasten er laget av Lars Flatekvål, og trompeten du hører, er originalinnspilling av Per Jørgensen.

Kommentarer til denne saken