Gå til sidens hovedinnhold

Bareierne har blitt spurt om å åpne franchise på Gran Canaria

Artikkelen er over 2 år gammel

Sentrumsbaren fyller ti år, og bareierne har et håp for fremtiden: at det skal fortsette akkurat som det har gjort. Og litt til.

For abonnenter

– Jeg tar min store dose. Min spesial, sier May Vik Medås (57), som driver BarBarista i Øvregaten.

– Hva er det for noe?

– Det er trippel espresso, med litt fløte på toppen. Jeg får en ordentlig dose med kaffe, og det holder med den ene.

Så lenge May og samboeren Arild Wærness (66) er i byen, er de stort sett å finne i lokalene. Men på søndager holder de seg vekke.

Dilemmaet i 2012

1. mars blir baren 10 år. Den åpnet først i den gamle kaffebaren i Stølegaten, som het Barista. De ville servere alkohol, og navnet ble derfor «BarBarista».

Veggene malte de spygrønne, Arild spilte plater en gang imellom og vinduene var ofte doggete. For dit strømmet det stadig folk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

– Vi tenkte egentlig at det skulle bli en nabolagspub, men det ble raskt for lite. Folk ville ikke snakke om stedet med andre, fordi de ville at det skulle være deres lille, hemmelige perle, ler 57-åringen.

Dilemmaet dukket opp da huset i Stølegaten skulle selges i 2012. Ville de få fortsette baren der av den nye eieren, skulle de kjøpe huset selv eller skulle de finne en ny plass.

Leide inn husrenser

Det sistnevnte ble løsningen.

– Vi hadde karmaen med oss, for da vi måtte ut, ble disse lokalene ledig, forteller Arild.

– Da måtte vi hoppe i det. Mange spådde oss nedenom og hjem på grunn av historikken til lokale, for her har det vært mye ut og inn siden 1980-tallet. Men veggene her kan ikke ha skylden for det, forteller May.

Artikkelen fortsetter under bildet.

For å tilfredsstille stamgjestene som ville følge dem fra Stølegaten og ned til Øvregaten, leide de inn en sjaman som skulle rense huset for eventuelle dårlige energier.

– For å være helt ærlig, så merket jeg ikke noe forskjell.

Selv med en husrenser, skulle det bli en kaotisk tid opp mot åpningen.

– Politiet ville ikke at vi skulle få skjenkeløyve, mye på grunn av historikken her. Men jeg ba om et møte og brukte 40 minutter på å overbevise dem. Jeg fikk godkjenningen samme dag som vi skulle åpne, smiler May.

Tingenes historie

I lokalet i Øvregaten henger det mange ting og tang. Det er en fargesprakende fest helt fra man åpner døren, og man kan bli sittende lenge bare å stirre i taket. Bordene er dekorert av de mange tegneserieskaperne som har vært innom.

– Det er ingen idé, det er bare sånn det har blitt. Jeg vet hvor alt kommer fra, sier May og titter ut i rommet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mye har hun tatt med seg fra barndomshjem og hjem, andre ting er kjøpt på Fretex og loppemarked, mens noen ting er gitt til baren – fra både stamgjester og turister.

– Det er ikke plass til mer nå, og det har roet seg litt, sier Arild.

– Jo da, det er plass til masse mer. Det må bare være rart, stygt eller fint nok, skyter May raskt inn.

Hjorten som hang hjemme i gangen hos foreldrene på Granvin, som nå har fått en fargerik lysslynge i geviret, er den mest fotograferte.

– Alle tar et bilde av den, forteller Arild og May.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Mange turister

De har mange stamgjester, men de siste årene har de også sett at stadig flere turister finner veien til baren.

– Det vi gleder oss veldig over, er at mange turister finner veien hit. Under sykkel-VM hadde noen belgiere fast tilhold her, forteller Arild.

– Mange turister får høre om oss av venner, og det er vel en indikasjon på at vi gjør noe riktig, sier May.

Hver 17. mai er dansegulvet fullt av folk i bunad, og er ifølge Arild den beste dagen i året.

– Da er det helt vanvittig her, og folk jobber og danser til de stuper, smiler han.

– Trenger ikke firmabil første uken

Onsdag til og med lørdag spiller Arild låter i platebaren som de har designet og bygget selv. Den er fylt med over 4000 plater. Selv om ukedagene ofte er rolige, så blir det fullt hus i helgene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Etter ti år som bareiere har Arild og May et eneste ønske for baren: at det skal fortsette som før.

– Har det vært noen vanskelige år?

– Nei, sier May.

– Aldri?

– Nei, det har gått fremover hele tiden, sier Arild.

«Tæring etter næring» er løsningen, mener May.

– Også trenger man ikke firmabil den første uken, legger hun til.

Bareierne forteller at de det første året i Stølegaten vasket selv. Men vasking var også den første utgiften de ville ha. I dag har de 15 medarbeidere, og en som vasker for dem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Franchise på Gran Canaria?

Bareierne har blitt spurt om de ikke kan åpne franchise både i San Francisco, Stavanger, Haugesund, New York og på Gran Canaria. Men det kommer aldri til å skje, forteller de:

– Vi får mange spørsmål, men det finnes bare en BarBarista, og den ligger her i Øvregaten, sier May bestemt.

– Hvordan ser fremtiden ut?

– Vi lurer jo litt på hvordan det skal ende, sier Arild, som raskt blir avbrutt.

– Det må vel ikke ende? La oss ikke snakke om det. Det er dagen i dag som gjelder.

Kommentarer til denne saken